Jablonec nad Nisou: revitalizace teplárenské soustavy finišuje

Nový teplárenský systém

Do finále se blíží II. etapa revitalizace teplárenské soustavy v Jablonci nad Nisou. V nejbližších týdnech budou všichni zákazníci Jablonecké energetické přepojeni na nový systém. Více než dva tisíce domácností a padesátka institucí se tak přidá k těm, jichž se týkala loňská etapa, a bude topit nejenom nově, ale také levněji. Jablonec nad Nisou se tak stane prvním městem v republice, kterému se podařilo navrátit teplárenství do městských rukou, zrevitalizovat systém a zajistit tak občanům jisté teplo za dostupnou cenu.

Ceny za teplo po revitalizaci klesnou odběratelům na 510 – 580 s DPH za gigajoule. Přitom ještě před třemi lety patřilo teplo v Jablonci nad Nisou k nejdražším v republice, gigajoule vyšel zákazníky na téměř 900 korun. „Situace byla neudržitelná, technologie vysoce ztrátová a před kolapsem, ceny závratné. Proto jsme se rozhodli teplárnu koupit a zahájit revitalizaci. Model, kdy město vlastní elektrárnu, vodárnu atd. je tradiční, funkční a v zahraničí běžný. Jablonecká energetická a.s. je navíc ekonomicky soběstačným subjektem,“ uvádí Petr Beitl, primátor Jablonce nad Nisou.

Projektovaná cena druhé etapy byla 150 milionů korun, z aktuální situace však vyplývá, že skutečná investice bude o něco nižší. Revitalizaci financuje Jablonecká energetická z vlastních zdrojů, přičemž až 30% investičních nákladů by mělo být hrazeno z dotačního programu OPPIK. „K dispozici máme také možnost financování prostřednictvím směnečného programu Komerční banky, ale díky úsporným opatřením a dobrému hospodaření jej zatím využívat nemusíme,“ popisuje Miloš Vele, předseda představenstva Jablonecké energetické.

Připojíme i nové zákazníky

Jablonecká energetická dnes nabízí moderní způsob vytápění za výhodnou cenu bez jakýchkoliv vstupních investic a stává se tak významným hráčem na jabloneckém trhu s teplem. „V současné době disponujeme určitou volnou kapacitou a v některých lokalitách jsme tedy schopni připojit nové zákazníky. V Jablonci je řada domů, které přešly na nezávislé kotelny před zhruba deseti lety a jejich kotle jsou již na hranici životnosti. Právě pro ně může být návrat k CZT vhodnou alternativou,“ popisuje Petr Roubíček, ředitel Jablonecké energetické a.s. Nespornou výhodou, kterou JE svým zákazníkům nabízí, je 24 hodinový online dispečink přímo v Jablonci. „V praxi to znamená, že když nastane porucha, naši technici okamžitě vyjíždějí a situaci vyřeší leckdy ještě dříve, než zákazník vůbec pozná, že se nějaký problém objevil,“ uzavírá Petr Roubíček.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy