Zhasnou česká města? Osvětlení přesluhuje, na nové nejsou peníze

TNBiz, 24.11.2016

Ve vlastnictví měst a obcí je téměř jeden a půl milionu svítidel. Většina z nich je zastaralá a potřebuje vyměnit. "Máme lampy prakticky staré 40 let a ty zasluhují výměnu," řekl TV Nova starosta Sokolova Karel Jakobec.

Obdobné problémy mají podle bývalého primátora Dana Jiránka také v Kladně. "Osvětlení, my odhadujeme, že zhruba dvě třetiny, je v nějakém stavu, který, pokud není nevyhovující už dnes, tak bude nevyhovující v průběhu těch 10 let," řekl Jiránek TV Nova.

Nedostatečné osvětlení je nebezpečné hlavně blízko silnic. kvůli tomu se v noci zvyšuje nehodovost - podle odborníků až o 120 procent! Kromě silnic dosluhuje také na mnoha sídlištích. Města a obce ale vyjdou nová svítidla na miliardy. Obecní kasy na to ale dnes nemají.

Výměně nenahrává ani nízká cena elektřiny. "V okamžiku, kdy se ta cena elektrické energie sníží, tak to město, které zpravidla počítá každou korunu, se musí velmi rozmýšlet, jestli se to vyplatí nebo ne," dodal Dan Jiránek.

O veřejné osvětlení mají zájem energetické společnosti. Podle nich díky novým světlům mohou města a obce nakonec ušetřit.

"Máme tady spoustu zastaralých osvětlovacích systémů, které nikdo dlouze neřešil, mají vliv samozřejmě jak na bezpečnost, tak mají vliv potom také na náklady," řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Podle mluvčího společnosti E.ON Vladimíra Váchy lze dosáhnout úspor dokonce až ve výši 80 %!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy