Neúčelové vs. účelové hypotéky: Rozdíl není jen v úrokových sazbách a v účelu

REKLAMA       Jiřina Kavková, 6.12.2016
Neúčelové vs. účelové hypotéky
Není hypotéka jako hypotéka. Na trhu je možné sjednat dva typy tohoto úvěru na bydlení. Vybírat je možné z účelové a neúčelové hypotéky. Ta druhá zmiňovaná je častěji známá pod názvem americká hypotéka. Využít ji můžete na cokoliv. Za volnost si ale připlatíte.

Víte, jaký je rozdíl mezi účelovou a neúčelovou hypotékou? Rozdíl se skrývá především v názvu, tedy v účelnosti. Na hypotéku totiž není nutné pořizovat jen bydlení, využít ji můžete třeba ke koupi nového automobilu.

Co vše ovlivňuje účelovost hypotéky?

Vyřizujete-li si v bance účelový hypoteční úvěr, pak vás při čerpání úvěru bude čekat důkladné dokládání faktur a účtenek.

- Jestliže finance využijete pouze ke koupi nemovitosti, stačí bance doložit jen kupní smlouvu.

- Pokud ale budete z půjčených peněz i rekonstruovat a zařizovat bydlení, musíte doložit všechny doklady týkající se stavebních prací i nákupu nového nábytku.

Na první pohled velmi nepříjemná a zdlouhavá záležitost vám ale zajistí výhodnější podmínky hypotéky. Víte-li tak, že úvěr využijete na bydlení, není důvod, proč se dobrovolně vzdávat nižších úroků.

Na druhou stranu výhodou neúčelové hypotéky je, že ji můžete využít na cokoliv, a to ať už na zmiňovanou koupi vozu, na rekonstrukci bydlení, na pořízení chalupy i na zaplacení nájmu. S penězi lze libovolně nakládat. Snadno tak vyřešíte častý problém v podobě platby peněz na ruku řemeslníkům.

I přestože americké hypotéky nabízí horší úrokové sazby, jsou pro mnohé lákavé, a to díky své pohodlnosti. Co se sjednání týká, pak obě varianty hypotečního úvěru si vyžadují stejné podmínky pro vyřízení. Banky po klientech požadují doložení příjmů i zástavu v podobě nemovitosti.

Rozdíl tkví i ve výši hypotéky a v době splatnosti

Zatímco účelovou hypotéku je možné ještě stále sjednat ve výši 100 % hodnoty nemovitosti, tu neúčelovou vyřídíte maximálně na 70 % hodnoty zastavené nemovitosti. Zároveň však řada bank nabízí americkou hypotéku jen do určité výše. Pokud je tak 70 % LTV vyšší než stanovený limit bankou, nezískáte ani to.

Kromě rozdílných úrokových sazeb je zapotřebí počítat i s rozdílnou dobou splatnosti. Ta je u amerických hypoték obvykle jen do 15 až 20 let, zatímco u účelového hypotečního úvěru můžete žádat odobu splatnosti až 30 let.

Spočítejte si, kolik za hypotéku přeplatíte

Ať už volíte účelovou nebo neúčelovou hypotéku, vždy mějte jasno o tom, kolik přeplatíte. Konkrétně se jedná o sumu, kterou zaplatíte za půjčení peněz. K tomu, abyste zjistili, kolik vás celkem bude hypotéka stát, potřebujete znát měsíční splátku, úrokovou sazbu a dobu splatnosti.

Nevíte-li si rady, jak na výpočet, můžete využít výpočet hypotéky online. Stejně tak na internetu lze využít online srovnání hypoték, díky kterému ušetříte čas. Z pohodlí domova se dozvíte potřebné informace o široké nabídce a zjistíte, zda se vám vyplatí vsadit na pohodlnější americkou hypotéku, nebo účelovou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika