Skauti rozdávají Betlémské světlo: seznam míst kde ho můžete vyzvednout

TNBiz, 18.12.2016
Skauti rozdávají Betlémské světlo

Snahou každého světla je prozářit tmu - to si nejspíš říkali pracovníci rakouského rozhlasu v Linci, když v roce 1986 přemýšleli, jak ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti Světlo ve tmě. Tehdy vznikla myšlenka převést světlo z Betléma do zbytku světa. A za pár let se z nápadu stal jeden z novodobých vánočních zvyků.

Plamínek, který v době Vánoc prozáří mnohé domácnosti, pochází z věčného světla, jež hoří v jeskynní kapli v dalekém Betlémě, v místě, kde se narodil ježíš Kristus. Betlémské světlo je dopraveno do Vídně, kde se v polovině prosince koná bohoslužba, na které je Světlo předáno skautům.

V Česku skauti už tradičně rozvážejí Betlémské světlo o třetí adventní sobotě za spolupráce Českách drah do celé republiky. "Na Štědrý den je rozneseno do kostelů, domovů důchodců, nemocnic, hospiců a rozdáno sousedům, přátelům, rodinám, osamělým lidem. Prostě všem, komu chceme udělat radost maličkým dárkem, spojeným s úsměvem a ujištěním, že nejsou ve světě sami," říká ředitelka skautského Střediska Řehoře Mendla v Brně Stanislava Valachová.

Pro Betlémské světlo si může přijít kdokoli, stačí s sebou mít lucerničku, do které si plamínek přenesete. Pokud nemáte lucerničku, stačí například kelímek a čajová svíčka, vhodné je vzít si také vlastní špejli, pomocí které si oheň od skutů přeberete.

Seznam vlaků, kterými budu skauti Betlémské světlo rozvážet, najdete tady:

Rozvoz Betlémského světla Českými drahami [xlsx]


Až do Štědrého dne si můžete pro Světlo přijít na desítky akcí po celé republice. Předvánoční čas si tak můžete zpříjemnit procházkou s ostatními lidmi, návštěvou kostela či zpíváním vánočních koled. Mapu akcí najdete ZDE.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky