Jakou cenu má ještě stavební spoření? Státní podpora 4 500 Kč je již 13 let pasé

REKLAMA       Jiřina Kavková, 20.12.2016
Je důvod stavebně spořit?

Stavební spoření mělo kdysi své čestné místo v každé rodině. Mnohdy připadalo jedno stavebko na jednoho člena domácnosti. Spořili rodiče a prarodiče a spořilo se i dětem. Dnes nad sjednáním tohoto produktu mnoho lidí váhá. Vyplatí se ještě vůbec stavební spoření?

Jak šel čas se státní podporou

- V letech 1993 až 2003 činila státní podpora 25 % z ročního vkladu, maximálně však 4 500 Kč.

- Od roku 2004 do roku 2010 došlo k výraznému snížení, a to na 15 %. Za rok mohl klient získat až 3 000 Kč od státu.

- V roce 2011 ale došlo k dalšímu poklesu. Nyní tak stát přispívá na stavební spoření až 10 % z ročního vkladu, maximálně 2 000 Kč za rok.

Nejvýnosnější stavebko je od Moneta Money Bank

Státní podpora významně ovlivňuje výnosnost stavebka. Přičte-li se k roční úrokové sazbě, která v průměru činí 1 %, pak lze za rok finance zhodnotit až o necelých 4 %. Na předních příčkách výnosnosti se prozatím drží Wüstenrot stavební spoření ProSpoření či spořící produkt od bank Moneta Money Bank a Česká spořitelna.

TOP4 nejvýnosnější stavební spoření

Banky

Produkt

Roční výnos

Poplatek

za sjednání

Poplatek za vedení

Moneta Money Bank

Stavební spoření

4,29 %

1 %

324 Kč

Wüstenrot

ProSpoření

3,94 %

1 %

324 Kč

Česká spořitelna

Stavební spoření

3,40 %

495 Kč

310 Kč

Modrá pyramida

Moudré spoření

3,37 %

1 %

300 Kč

Zdroj: www.pujcka.co

Moudré spoření od Modré pyramidy má v našem žebříčku pomyslnou bramborovou medaili. Za tímto produktem se poté řadí s výnosem 3,2 % stavební spoření od bank, jako jsou ČSOB, Era nebo Českomoravská stavební spořitelna.

Stavební spoření je skvělým spořicím produktem i pro děti. Těm banky nabízí vyšší zhodnocení. V portfoliu Modré pyramidy se nachází Spoření Mopísek a Spoření Mopy Junior. Oba typy stavebka jsou určeny pro děti a roční výnos činí 3,76 %. Senioři zas mohou využít Spoření třetího věku. Až 3,94 % zhodnocení nabízí dětem Wüstenrot. Naopak stavební spoření Moneta Money bank a spoření od České spořitelny na tyto skupiny obyvatel necílí.

Stavební spoření je omezeným spořicím produktem

Ač zhodnocení financí na stavebním spoření není to, co bývalo, stále má co nabídnout. Oproti spořicím účtům bojuje vítězně proti inflaci. Spořicí účty totiž nyní mnohdy nenabízí úrok ani zmiňované 1 %. Esem v rukávu stavebka je nejen zajímavá výnosnost, ale především možnost získání výhodného úvěru. Ten oceníte při rekonstrukci i při pořízení nemovitosti.

Stavební spoření je stále skvělým konzervativním spořicím produktem. Podmínky, jaké získáte u sjednání, vás čekají po celých šest let. Snižování úroků již během prvního měsíce jako u spořicích účtů se tak nedočkáte. I přestože je stavebko vázáno šestiletou smlouvu, v případě finanční tísně není problém peníze během tří měsíců mít k dispozici. O státní podporu ale v tomto případě přijdete.

Stavební spoření je samozřejmě omezeným spořicím produktem. Cílová částka u většiny spořitelen je stanovena na 200 000 až 250 000 Kč. Naspořit ale takovou sumu za předpokladu, že pravidelně ukládáte 1 700 Kč měsíčně, trvá zhruba deset let.

Jaké jsou alternativy stavebního spoření?

Je sice pravdou, že stavební spoření je nyní výnosnější než spořicí účty, přesto finance můžete zhodnotit i lépe. Pro odvážnější tu jsou například podílové fondy, pro ty méně odvážné pak termínované vklady. Také ty v současné době nabízí zhodnocení v průměru 2 % ročně. V neposlední řadě přijde vhod i doplňkové penzijní spoření, které se pyšní obdobnou výnosností jako stavební spoření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika