Kuchyňská deska: nejvytíženější místo v kuchyni

Kuchyňská deska je grunt

Kuchyně není jen místem, kde vaříme a pečeme, ale i místem určeným k setkávání s rodinou nebo přáteli. Obzvláště, když je kuchyňský kout spojený s obývacím prostorem. Plánování nové kuchyně věnujeme vždy mnoho času, dobře naplánovat musíme také pracovní desku. Často se k ní totiž dostaneme až na úplném konci a v rychlosti zvolíme první variantu, která se nabízí. Přitom je pracovní deska nejvytíženějším místem kuchyně a navíc celý vzhled kuchyně dotváří. Při špatném výběru může dojem z nové kuchyně zcela zničit. Jak správně navrhnout kuchyňskou desku a z jakých materiálů lze vybírat poradí společnost Technistone, přední světový výrobce tvrzeného kamene.

Kde začít při návrhu kuchyňské desky?

Při výběru kuchyňské desky se jako první zaměřujeme na materiál a barvu. Materiál desky volte s ohledem na vytíženost kuchyně. „Pokud vaříte alespoň jednou denně, vyplatí se investice do odolnějšího povrchu. A zde přichází na řadu i finanční stránka. Při plánování kuchyně nikdy nezapomeňte ponechat dostatečnou finanční rezervu i pro desku. Mnohdy na ni nakonec nezbyde tolik a přitom právě do ní by se mělo investovat více,“ radí Dušan Hrneček, Product Manager společnosti Technistone.

Jakmile vyberete materiál, přemýšlejte nad barvou či odstínem. Vybírat lze z mnoha variant, volte podle odstínu skříněk nebo obložení kuchyňské linky, ale také podle ostatních částí interiéru, tak, aby vše harmonicky ladilo. 

Správné rozměry a zaměření bez odchylky

Desku si nechte zaměřit od odborníků z kuchyňského studia a kamenické dílny, protože i rozdíl několika milimetrů hraje obrovskou roli. Stejně tak dobře naplánujte, v jakých místech bude varná deska a kde je potřeba udělat výřez pro dřez. Snažte se plánovat také s ohledem na dostatečně velkou pracovní plochu, která by měla mít délku alespoň 70 cm, ideální je 120 cm. Rozložení jednotlivých zón by mělo být logické tak, aby vše bylo na dosah ruky, dosáhli jsme na mytí i vaření a vešly se nám na plochu všechny věci, se kterými standardně pracujeme. Myslete také na rozumnou vzdálenost mezi chladničkou, varnou deskou a dřezem, „cesta“ mezi všemi třemi by měla být maximálně 6 metrů dlouhá.

Kuchyňská deska by měla být umístěna ideálně ve výšce 90 cm od země (samozřejmě ji přizpůsobte své výšce). Šířka je standardně 60 cm. Myslete na dostatečný přesah desky přes spodní skříňky, abyste snáze smetli nečistoty a ty vám nenapadaly do zásuvek. Tloušťku desky můžete uzpůsobit svým představám různými podlepy, pokud to vámi vybraný materiál umožňuje. Technistone nabízí desky v síle 12, 20 a 30 mm.

Z jakého materiálu můžeme mít kuchyňskou desku?

Materiálů, ze kterých se vyrábí kuchyňské desky, je poměrně mnoho a každý z nich má svá pro i proti. Zdaleka nejlevnější a nejrozšířenější variantou je laminátová kuchyňská deska. Kromě nízké ceny je její výhodou široký výběr barev a stylů. Avšak musíte počítat s náchylností k mechanickému poškození a také s možným nabobtnáním desky při vniknutí vody (např. při nekvalitním zpracování spojů). Desku oproti jiným materiálům nelze přebrousit a musí se celá vyměnit.

Další možností je dřevěná deska, která se však bez pravidelné péče rychle opotřebí. Desku z masivu musíte několikrát ročně ošetřovat speciálním olejem, jelikož často vysychá, a to zejména v místech, která jsou blízko sporáku či dřezu. Po čase je také náchylná k tvorbě skvrn a map od tekutin. Ty lze přebrousit, ale je to již starost navíc.

Luxusní variantu představuje nerezová deska, která je velice moderní a krásná, ale její pořizovací cena je vysoká a používá se spíše v restauračních provozech. Nerezová deska je odolná proti vysokým teplotám, hygienická, ale zároveň je téměř nemožné udržet nerez stále lesklý. Obdobně luxusní variantou je keramická kuchyňská deska, která má sice velice vysokou teplotní odolnost, ale obecně je velmi křehká a po nárazu může prasknout.

Oblíbeným materiálem pro výrobu kuchyňských desek je přírodní kámen, který se díky své jedinečnosti dostal do nejedné domácnosti. Nevýhodou přírodního kamene je jeho vysoká pórovitost, která způsobuje vsakování tekutiny do materiálu a vznikají tak velmi odolné skvrny. Proto se doporučuje pravidelná impregnace. Problém s pórovitostí může vyřešit tzv. umělý kámen, akrylát, který je ale oproti přírodnímu kameni měkčí, navíc působí „plastovým“ dojmem a snadno se poškrábe.

Pokud se však kamene nechcete vzdát, doporučujeme tvrzený kámen. Ten je nejen velmi pevný a odolný proti mechanickému poškození, ale také nenasákavý. „Neulpívají na něm nečistoty, velmi snadno se čistí, a pokud Vám na desku upadne těžký hrnec, nic se s ní nestane. Navíc je na první pohled od přírodního kamene k nerozeznání,“ doplňuje Dušan Hrneček.

Společnost Technistone je předním výrobcem unikátního tvrzeného kamene a nabízí výběr z mnoha kolekcí a odstínů (například Noble v mramorovém vzhledu nebo Harmonia, která navodí svým jemným pískovým designem pocit klidu a pohody v každé domácnosti).




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně