Jak se starat o zámky ve dveřích? Dodržujte šest zásad


Zámek má ve dveřích každý. Ale staráte se o něj? Je to sice jen kousek kovu, ale je složený z mechanických částí. Aby fungoval správně, je potřeba dodržovat několik zásad. Navíc zima je pro naše zámky nejnáročnějším obdobím, a tak se vám jednoho dne může stát, že prostě neodemknete. Jak takový zámek zkontrolovat a jak se o něj starat, radí Jan Hrnčíř, bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY, která u nás vyrábí tradiční české zámky a cylindrické vložky FAB.

Dvakrát za rok zámek promazávejte

Pokud vám skřípou panty u dveří, co uděláte? Správně, promažete je. Když to budete dělat pravidelně, panty vrzat nebudou. A tak je to i se zámkem. Dvakrát za rok do něj stříkněte trochu kvalitního mazadla a máte vystaráno.

Pozor na to, jaké mazadlo používáte. „Doporučuji používat taková mazadla, která nepoškodí ochranu kovu proti korozi,“ říká Jan Hrnčíř z ASSA ABLOY. Podle něj správné mazadlo také čistí a případně rozmrazuje. „Ideální je přípravek s hlavicí pro snadnou aplikaci a s mechanickým vstřikovačem. Nikdy nepoužívejte olejová či vazelínová mazadla. Mohou totiž způsobit zaseknutí zámku,“ varuje.

Dotahujte šrouby

Aby zámek správně fungoval, musí ve dveřích držet. Pokud se vám při odemykání hýbe, nebo ho dokonce s klíčem i povytáhnete, je něco špatně. Takže rychle pro šroubovák a dotáhnout. „To platí i pro kování a kliky. Uvolněné součásti mohou zlodějům usnadnit cestu a zkrátit čas k překonání vašich dveří,“ pokračuje Hrnčíř.

Zapomeňte na nekvalitní klíče

Používáte levné kopie klíčů bůhví odkud? Sami tím snižujete životnost zámku. Nejste si jisti? Navštivte certifikovaného zámečníka. „Mám-li cylindrickou vložku FAB, měl bych si vždy nechat přidělat originální klíč FAB. Jiný klíč může být jinak široký a do zámku nemusí pasovat. Levnější varianty klíčů bývají naopak slabé, brzy se ohýbají, lámou, a zámek tak deformují a poškozují,“ vysvětluje Jan Hrnčíř.

Máte problém se zamykáním? Zkontrolujte zadlabací zámek

Používáte na zamykání speciální gryf? Asi bude něco špatně a zámku takové zacházení rozhodně nesvědčí. Problém bude nejspíš ve špatně usazeném zadlabacím zámku. „I když usazení zámku nevypadá technicky příliš náročně, může způsobovat problémy a drhnutí cylindrické vložky. Proto je dobré nákup i instalaci konzultovat s odborníkem,“ říká Jan Hrnčíř.

Drží vám dobře dveře?

Problém může být často i ve dveřích. Ty se mohou opotřebit, lehce pohnout a najednou už nejde zamykat tak dobře, jako dřív. Aspoň jednou do roka je dobré usazení dveří zkontrolovat, ideální je to při velkých změnách teplot, tedy na jaře a na podzim.

Zámek si nechte maximálně deset let

I když dodržíte všechny zásady, jednou za čas je zkrátka dobré zámky vyměnit. Proč? Zámek vydrží jen určitý počet otočení, správným zacházením se ale můžete dostat k horní hranici. Pak už je ale lepší měnit. A to i když funguje zdánlivě bez problémů. „Důvodem je nejenom fyzické opotřebení, ale také zastarání bezpečnostních ochranných prvků. Zloději se bohužel učí rychle,“ dodává Jan Hrnčíř, který doporučuje nakupovat v ověřeném zámečnictví a vybrat takový, který má minimálně 3. nebo 4. bezpečnostní třídu.





FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení. Více informací najdete na: www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky