Nebezpečná pyrotechnika z tržnice: hrozí těžká zranění

TNBiz, 28.12.2016

Mezi nabízenou pyrotechnikou na tržnici v Chebu ležela i kulová puma. Výrobek, který do rukou laika nepatří. Ohrožuje ho na životě. V Aši se podařilo štábu TV Nova dokonce dvě koupit. Na nebezpečné pyrotechnice chybí například český návod, jak tuto pyrotechniku odpálit, aniž by člověku ublížila.

Ukázalo se, že by se jakákoliv manipulace s ní rovnala hazardu se životem. "Je to zločinný tohleto prodávat. Tohle je pyrotechnika kategorie čtyři. Pokud to teda odpálí někdo, kdo stojí v bezprostřední blízkosti, může ho to popálit, může mu to vypálit oči," zhrozil se střelmistr Petr Rod.

"Česká obchodní inspekce od prvního listopadu do dnešního dne provedla zatím 87 kontrol pyrotechniky. Ve 40 případech se setkala s porušením zákona," uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

V dalších kontrolách chtějí inspektoři pokračovat. Jak se ale ukazuje, na některé prodejce jsou stále krátcí.

Kulovou pumu se rozhodl střelmistr odpálit pomocí elektrické rozbušky. Má se to dělat z odpalovacího hmoždíře, ale to řada laiků vůbec netuší. Pokud se to udělá ze země, ukazuje se, že po zážehu puma do výšky vyletět nemusí. Exploze na zemi je přitom velmi nebezpečná.

Pokud by stál člověk blíže než 30 metrů od kulové pumy, šeredně by to odskákal. Musíme si uvědomit, že pyrotechnika, určená k profesionálním ohňostrojům, obsahuje asi čtyřikrát víc střelného prachu, než běžná.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky