Nehody a alkohol: kde řidiči bourají nejčastěji? Praha to není...

TNBiz, 6.1.2017

Více než 37 tisíc opilých řidičů v Česku za posledních sedm let bouralo. Statistiky pojišťoven ukazují, že v každé čtrnácté dopravní nehodě je alespoň jeden z řidičů pod vlivem alkoholu. A nejedná se o malá množství alkoholu: "Průměrná hodnota promile alkoholu u řidičů vychází na 1,6 promile, což je poměrně velmi vysoké číslo," varuje analytik Petr Jedlička.

V rámci jednotlivých měst jsou na tom nejhůře, co se týče opilých bourajících za volantem, v Břeclavi, Třinci, Studence a Kroměříži. Ve městě piva - Plzni - je pak každá desátá nehoda s přítomností alkoholu. Například v Praze je alkohol v krvi bourajících řidičů méně častý, než je celorepublikový průměr. Na druhou stranu svoji roli jistě hraje celkový počet nehod v metropoli a také ty, kdy byl řidič pod vlivem drog.

Statistika nehodovosti pod vlivem alkoholu podle okresů ukazuje, že nejvíce bourají opilí řidiči v okrese Vsetín. Následuje Hodonín, Český Krumlov a Břeclav. Ne nadarmo se tedy o jižní Moravě říká, že je to "kraj pijanů". Na druhé straně tabulky naopak najdeme kromě hlavního města možná trochu překvapivě okresy Most a Ústí nad Labem.

Dalším zajímavým poznatkem, který lze ze statistik pojišťoven vyčíst, je výše škod při nehodách s alkoholem. Nehody, při kterých svou roli hraje alkohol, jsou s třikrát vyšší škodou než nehody, u kterých figurují řidiči střízliví. "Řidiči za těch sedm let, kdy jsme to analyzovali, způsobili pod vlivem alkoholu škody ve výši 1,7 miliardy korun," prozradil tiskový mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.

Statistika také ukazuje, kolik nejčastěji mají opilí řidiči při nehodě promile v krvi. Nejvíce nehod mají na svědomí řidiči, kteří nadýchají mezi 1,5 a 1,99 promile. Do tohoto rozmezí se vejde hned čtvrtina všech nehod pod vlivem alkoholu. Krajní hodnoty na obou stranách tabulky či grafu nedosahují zdaleka takových čísel, jako v rozmezí 0,5 až 2,49 promile. Otázkou ale je, kolik nehod v těchto případech účastníci nenahlásí a raději je vyřeší bez asistence policie.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky