Zahrada v zimě: co všechno můžete stihnout v únoru

V únoru začneme připravovat zahradu na jaro

V únoru má zahrada ještě stále období klidu před jarem. Do velké míry však záleží na počasí. Vy však můžete tento čas využít na spoustu užitečných příprav, na které při oteplení již nezbyde čas.

V případě mrazů a velkých nánosů sněhu, je vhodné nechat zahradu odpočívat a věnovat se přípravám na jarní období, které bude o to hektičtější, oč bude zima delší. Můžete si zatím tedy vypracovat osevní plán, zkontrolovat pracovní nástroje i techniku a opravit různé závady, na které dosud nebyl čas. Jestli plánujete chov slepic nebo králíků, je načase postavit kurník či králíkárnu.

Když se trochu oteplí

V teplejším únoru lze touto dobou už v zahradě připravovat půdu – odklidit kameny, zrýt záhony, rozšířit osevní plochu. V tomto období je zároveň vhodné prořezávat ovocné stromky a vinici. Do skleníků už můžete vysazovat kořenovou zeleninu, případně začít s předpěstováním sazenic. Předpěstovat lze kedlubny, celer, květák, rajčata, papriky, ale také dýně, cukety nebo zelí. Kedlubny je nejvhodnější sázet postupně, abyste si zajistili stálou a dlouhodobou sklizeň. Květák snese při výsevu už teploty kolem 10°C, za vyzkoušení stojí i různé barevné odrůdy. Naopak, papriky a okurky vyžaduje pro výsev až teploty kolem 30°C. Vhodné jsou rašelinové květníky, kde si sazenice vytvoří bohatý kořenový bal a lze je následně sázet bez přerušení růstu. Sazenice nepřelévejte, ale dbejte i na to, aby zemina neproschla příliš.

Připravte se sázení

Můžete začít vybírat a nakupovat semínka, postřiky a hnojiva. Zejména v případě kořenové zeleniny a letniček je lepší nakoupit čerstvá nová semínka, než sázet ty, která vám doma zbyly z předchozích sezón. „Často se stává, že starší osení nevzejde a je pak potřeba dosévat. Také je potřeba být opatrní při nákupu neoznačených balíčků semínek. Nejen, že nemusejí vzejít, ale mohou do zahrady zanést choroby,“ varuje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Při koupi semen by na balení měl být uveden název a sídlo dodavatele, český nebo latinský název druhu, odrůdy případně kategorie rostliny, hmotnost v gramech či počet semen. Vhodné také je, když balení obsahuje informace o doporučeném výsevu a způsobu pěstování.

Přesazujte zazimované krásky

Nezapomeňte ani na kontrolu zazimovaných rostlin včetně květin, které lze pomalu začít připravovat k přesazování. Lze začít s muškáty, fuchsiemi a dalšími okrasnými trvalkami. „Přesazování není nijak složité. Je potřeba rostliny vyndat z květináčů, očistit od půdy a uschlých částí a kořeny přiměřeně zastřihnout. Květiny přesaďte do čistých nádob, s drenážní vrstvou štěrku, která udrží vláhu v půdě, a vhodným substrátem pro balkonové rostliny, který obsahuje hnojivo na zhruba 6 týdnů. Preventivně je můžete ošetřit fungicidním přípravkem.,“ radí Daniel Brychta z Hornbachu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada