Stát prosazuje ekologická auta: ministři je sami nepoužívají

TNBiz, 27.1.2017

Pro premiéra nebo ministry je služební auto s řidičem nezbytností. Bez něj by těžko stíhali často velmi nabitý program. Drtivá většina členů vlády jezdí v modelech, které mají k ekologickým daleko.

Premiér Sobotka třeba uvedl, že sám by jezdil na pracovní cesty elektromobilem rád, ale že k tomu v Česku není dostatečná infrastruktura. "Určitě z hlediska dopravy po Praze to může být perspektivní," myslí si Sobotka.

Ve státní správě je téměř pět tisíc služebních vozů a jen několik stovek je takzvaně zelených. V době, kdy se hovoří o zavedení nízkoemisních zón ve městech, je otázkou, zda by neměl stát jít příkladem.

"Máme už na ministerstvu dopravy jeden elektromobil," prozradil TV Nova ministr dopravy Dan Ťok. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán podotkl, že jeho přepravu má na starost policie, tedy vozidla pořizovaná ministerstvem vnitra. Jeho šéf Milan Chovanec dodal, že rezort začal z části přecházet na vozy na CNG.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na jednání vlády už jednou elektromobilem dorazil. Ministr životního prostředí přiznává, že u elektromobilů je problémem nedostatek dobíjecích stanic a také vysoká cena.

"Rádi bychom vypsali skutečně historicky první výzvu pro občany, aby měli možnost ucházet se o dotaci na elektromobil," prozradil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Taková dotace by mohla být až kolem dvou set tisíc korun. V minulosti nákupy ekologických vozidel pro potřeby státu sklidily spíš kritiku. V roce 2008 si třeba tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík pořídil hybridní auto, ale ovzduší zamořovalo stejně jako jiné vozy se spalovacím motorem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky