Oblíbený industrialní styl je také trend v osvětlení

Industrial - strohý a praktický styl věcí Tento směr vznikl zhruba v 60. letech minulého století, kdy se přemýšlelo, jak využít staré továrny, sklady a jiné prázdné průmyslové prostory k bydlení. Tomu odpovídá i strohý a praktický styl věcí, které jsou v něm použity. Přestože na někoho může interiér zařízený v tomto duchu působit až surově, nelze mu upřít osobitost, originalitu a kreativnost. Kombinuje prvky minimalismu, vintage a moderny a neodmyslitelně k němu patří kov, sklo, dřevo, beton a cihly. Připomeňme si společně pár rad a tipů, které se týkají výběru světel k tomuto stylu. 

Osvětlení industriálního interiéru má dvě hlavní zásady – jednoduchost a praktičnost. Je dobré mít na paměti inspiraci továrním prostředím a té se také držet. Rozhodně nešlápneme vedle, když jako hlavní osvětlení zvolíme větší jednoduché závěsné svítidlo z kovu nebo betonu v jakémkoli odstínu šedé, antracitové či černé barvy. Pokud toužíte do interiéru dostat trochu barev, můžete sáhnout třeba po umírněném odstínu petrolejové.

„Velmi efektní jsou také svítidla, která mají na vnitřní straně stínidla dekor. Zvenku tak máte dojem, že od šedé betonové polokoule nelze očekávat žádné překvapení, ale jakmile se podíváte zespodu, vykouknou na vás, jako v případě našeho lustru PORAZZO, stylizované květy. Pokud do něj navíc použijete žárovku s teplým světlem, rozhodně váš interiér příjemně zútulní,“ vysvětlila Ivana Papíková, provozní ředitelka světelného butiku claro.

Tam, kde je třeba osvětlit některé části prostoru více, jako například pracovní nebo jídelní stůl, stačí přidat nejrůznější menší závěsná, stojací či stolní světla. Fantazii se meze nekladou, a tak můžete zvolit svítidla inspirovaná reflektory, dílenskými světly nebo jakoukoli recyklovanou průmyslovou součástkou. Barevně je sice dobré zůstat v „továrním ladění“, ale protože se k  industriálnímu stylu výborně hodí také kontrastní žlutá, jasně červená nebo oranžová, můžeme si dovolit oživit interiér svítidlem v některém z těchto odstínů. Ti méně odvážní mohou zkusit barvu mědi, mosaz nebo chrom.   

„Skvěle vypadají i barevné textilní kabely s jakoukoli wolframovou žárovkou nebo naše novinka INDUSTRIAL. Jde o závěsné světlo s kovovým tělem, na nějž je možné namotávat kabel, a tím libovolně měnit jeho délku. Světlo se tak ideálně hodí nejen nad jídelní či pracovní stůl, ale třeba i do koutku na čtení,“ dodala Ivana Papíková.

Kreativní můžeme být v předsíních i na chodbách. Skvěle se sem hodí jakékoli boční osvětlení na zeď, například z kovového materiálu nebo z betonu. V koupelnách je třeba dát pozor, aby světla splňovala bezpečností normy pro vlhké prostředí, ale i zde lze najít spoustu krásných kousků, které půjdou ruku v ruce s tímto, tak trochu bohémským, stylem.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry