DNEŠNÍ NEBESKÁ PODÍVANÁ: měsíc čeká dnes v noci vzácné zatmění

TNBiz, 10.2.2017

K polostínovému zatmění má podle Astronomického ústavu České republiky (AU ČR) dojít v noci na sobotu 11. února, do své maximální fáze se dostane v 1:44, zatmění bude ale viditelné přibližně 25 minut před i po ní.

Český hydrometeorologický ústav na noc předpovídá bohužel zataženou oblohu, místy by mohlo být polojasno. Teplota by při zmenšené oblačnosti mohla zejména na severovýchodě v noci klesnout až k -8°C. I když bude polostínové zatmění poměrně krátkou podívanou, pozorovatelé by neměli noční teploty podceňovat. Pocitovou teplotu bude navíc snižovat vítr, který v nárazech může místy dosáhnout až 15 metrů za sekundu.

Zatmění Měsíce vzniká vždy, když naše přírodní družice vstoupí do zemského stínu. Zatmění nastává při úplňku, když se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce.

"Do roka však nastanou maximálně 3 měsíční zatmění. Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5° a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde," vysvětluje AU ČR na svém portálu.

Pokud je Měsíc na obloze od zemského stínu ve vzdálenosti menší, než je jeho úhlový průměr, můžeme spatřit polostínové zatmění Měsíce, ke kterému dojde i tuto sobotu.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky