Podlaha na míru: laminát, vinyl i dřevo mají na podlaze nezastupitelné místo

Kvalitní podlahová krytina je základ bydlení

Pokud uvažujete o radikální přeměně vašeho interiéru je potřeba začít od podlahy – a to doslova. S narůstajícím množstvím typů a druhů podlahových krytin roste i jejich úloha coby designového prvku. Vhodný výběr vám může ušetřit i mnoho času s údržbou. Samotná podstata a krása vzoru vynikne pouze tehdy, pokud je povrch bezchybný. Proto je u podlah důležité dbát především o jejich správnou péči.

Laminát aneb odolnost, trvanlivost a nenáročnost

Mezi hlavní výhody laminátu patří jeho vysoká odolnost, např. proti vyblednutí působením slunečního záření. Nevýhodou klasického laminátu je zvýšená citlivost na vlhkost. To ale již neplatí pro voděodolný laminát s voděodolnou vrstvou HydroSeal, kterou mají podlahy Quick-Step.

U klasického laminátu je potřeba v případě mokrého čištění použít speciálního přípravku, který zabraňuje vniknutí vody do spár. Vlhké čištění je doporučováno jednou až dvakrát za měsíc. Příliš častá údržba za použití velkého množství vody by podlahu mohla trvale poškodit. Je proto velmi důležité, aby byla v závěru z jejího povrchu odstraněna viditelná vlhkost. Účelnými pomocníky pro tento druh péče jsou hadr z mikrovláken a čistící přípravek Quick-Step Clean, který navíc dodá vašemu domovu příjemnou vůni.

 

NOVINKA: Voděodolný laminát – řešení nejen pro koupelny

Společnost Quick-Step přichází s inovací laminátových podlah, s voděoodpudivým laminátem, který má voděodpudivou vrstvu HydroSeal.

Řady laminátových podlah Majestic a  Impressive vás nadchnou nejen svým autentickým a přirozeným dekorem, který je k nerozeznání od dřevěných lamel. Ale zapomeňte již i na obavy z vlhkosti. Podlahy Impressive Ultra s vodotěsnou vrstvou HydroSeal zabraňují vniknutí vody a antistatické spoje mezi prkny odpuzují prach a zabraňují hromadění nečistot. Díky těmto vlastnostem jsou tak podlahy Majestic a  Impressive vhodné do koupelen a kuchyní. Podlahy tak stačí vysát nebo setřít vlhkým hadrem. 
 

Vinyl - symbol moderny

Vinylová podlaha je v současnosti designovým trendem, kombinuje kvalitu s přirozeným vzhledem a dojmem pravého dřeva. Určitě oceníte i další vlastnosti, jako jsou odolnost vůči poškození a voděodolnost. Díky tomu se tak hodí do koupelen, kde dovede nahradit studenou dlažbu.

V rámci každodenní péče stačí odstranit volné nečistoty z podlahy pomocí vysavače nebo smetáku. Poté přichází na řadu pravidelné čištění vodou smíchanou s čisticím prostředkem určeným na vinylové podlahy, např. Quick-Step Livyn clean. Po setření podlahy vlažnou vodou, která obsahuje i speciální čistič, je třeba povrch setřít suchou textilií, aby na povrchu nezůstávala přebytečná tekutina.

Vedle voděodolnosti se vinyl vymyká rovněž svou pevností a silnou povrchovou vrstvou. I proto je ideálním řešením do namáhaných prostor. Hravě si tak poradí s odolností vůči domácím mazlíčkům, tlaku podpatků i masivního kusu nábytku.

 

Rada odborníka:„S vinylovou podlahou již nemusíte mít žádné zábrany. Jedná se o kvalitní syntetickou krytinu, která splňuje nároky jak na estetiku, tak i užitnost. K jejím největším výhodám patří bezesporu voděodolnost, ale vyniká i dobrou tepelnou vodivostí. To znamená, že je způsobilá i pro podlahové vytápění. Vedle toho tlumí zvuky a je tichá, tudíž nemusí vyplňovat pouze prostor ve vašem obýváku, či koupelně, ale je ideální volbou také do ložnic nebo dětských pokojů,“ uvádí odborník Daniel Čabrada obchodní manažer značky Quick-step.

 

 Dřevo – velikán mezi přírodními materiály

Dřevěné podlahy jsou investicí, která se v dlouhodobém horizontu vyplatí. Jedná se o ekologicky šetrný materiál, na jehož trvanlivost má vliv klima, které přetrvává v místnosti. Působením vlhkosti může docházet k deformacím prken. Doporučuje se udržovat vnitřní teplotu v rozmezí od 18 do 22 stupňů Celsia při vlhkosti kolem 60 %. V případě, že máte doma extrémní vlhko, je vhodné podlahu ošetřit olejem, voskem nebo lakem (nejlépe ve třech vrstvách).

Dřevěné podlahy jsou náchylnější k opotřebení. U běžného čištění je proto důležité odstranit nečistoty, které působí jako brusný papír a podlahu mechanicky poškozují. Škrábanců se lze zbavit za pomoci pastového vosku, který uzavírá dřevěné póry, a tím ji chrání před vlhkostí a nečistotami. V případě mokrého čištění je žádoucí podlahu nejprve očistit obvyklým způsobem a následně ji po směru vzoru dřeva setřít vlhkým hadrem s využitím prostředku určeným na údržbu lakovaných podlah, např. Quick-Step Clean a Quick-Step Care. Pro dosažení vyššího efektu lesku lze použít i leštěnky na lakované dřevěné podlahy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry