Bezpečnostní dveře: deset důvodů pro bezpečnostní dveře

Bezpeční je pro každého z nás důležité Cítit se doma bezpečně je přáním každého z nás. Obzvláště v letních měsících v dobách dovolených, kdy počet vloupání do domácností stoupá až o 25 % bývá toto přání často nevyslyšeno. Abyste se o svůj domov nemuseli strachovat, mohli jste si v klidu užít dovolenou či nemuseli mít obavy nechat vaše děti doma samotné, je nutné zabezpečit svou domácnost kvalitními bezpečnostními dveřmi. Společnost SAPELI, největší český výrobce dveří a zárubní u nás, přináší přehled 10 věcí, před kterými vás kvalitní bezpečnostní dveře ochrání.

1.     Vypáčení či vysazení dveří

Standardní dveře lze velmi snadno vypáčit nebo vysadit. Pokud jsou ale opatřeny dostatečnými bezpečnostními prvky splňujícími parametry minimálně 2. nebo 3. bezpečnostní třídy, jakými jsou například tříbodový hákový zámek, tři plynule seřiditelné závěsy a tři pasivní čepy tvořící zábranu proti vysazení nebo vypáčení u dveří RC3 GOLIAS, šance na vloupání se tím rapidně sníží. Tyto dveře dokonce odolaly při testech 70cm dlouhému páčidlu i ruční mechanické vrtačce. Kvalitní bezpečnostní dveře totiž odrazují zloděje a snižují pravděpodobnost vykradení nemovitosti až o 80 %.

2.     Prokopnutí dveří

Důležitý je také materiál a konstrukce dveří, díky kterým nelze dveře prokopnout. Bezpečnostní dveře mohou být kovové nebo dřevěné s masivním rámem a s výplní z plné dřevotřísky. Bezpečnostní dveře RC3 Golias mají tloušťku 67 mm, kterou člověk pouhým prokopnutím určitě nepřemůže. To ukázalo i profesionální testování, pevné a bez poškození zůstaly i po opakovaném nárazu zátěžového závaží.

3.     Oheň

Požár může propuknout nejen ve vašem bytě, ale také v bytech vašich sousedů, kdy nejste schopni ovlivnit, jak rychle se rozšíří. To se týká obzvláště bytových domů, kde žije mnoho lidí, byty jsou přeplněné vybavením z materiálů, které se snadno vznítí a rychle hoří, nebo může dojít třeba k nedbalosti při kouření či zacházení s otevřeným ohněm. Abyste před požárem, který propukne v domě, ochránili svůj majetek, je vhodné mít vstupní dveře nejen bezpečnostní, ale také s dostatečnou protipožární ochranou. Tu nabízí například již zmiňované bezpečnostní dveře RC3 GOLIAS, které odolají požáru po dobu minimálně 30 minut, a zamezí tak jeho prostupu do vašeho bytu.

4.     Nebezpečné výpary a zplodiny kouře

Protipožární ale i bezpečnostní dveře je možné a také vhodné doplnit o kouřotěsnou funkci, konkrétně vytvořit tzv. kouřotěsný uzávěr – protipožární dveře osazené v protipožární obložkové zárubni, protipožární rámové prosklené stěně nebo kovové zárubni (musí splňovat náležitosti pro požární uzávěr dané odolnosti). Kromě vstupních dveří jej oceníte u dveří do kotelny či garáže, kterými tak neprojdou výfukové či jiné plyny.

5.     Okolní hluk

Doma si většinou potřebujeme především odpočinout, proto je hluk velmi nepříjemným faktorem. Zvukotěsné dveře se speciální konstrukcí doplněnou o zvukově izolační prvky problém hluku účinně vyřeší, což oceníte zejména v místnostech s vysokými požadavky na klidné prostředí (ložnice, dětský pokoj či pracovny). Pokud máte hlučný výtah ve společných prostorech, bydlíte v přízemí blízko vchodových dveří nebo máte hlasité sousedy, oceníte zvukovou izolaci také u vstupních dveří. Bezpečnostní vstupní dveře SAPELI kategorie RC2 a RC3 nabízí zvukový útlum 43 dB.

6.     Únik tepla a vlhkost

Často je potřeba v domácnosti oddělit prostory s rozdílem klimatu (koupelny, WC či komory) nebo prostory vytápěné od těch nevytápěných (garáže, sklepy nebo schodiště). SAPELI pro tyto účely nabízí speciální klima provedení, a to i u bezpečnostních vstupních dveří, které díky speciální AL vrstvě zabraňují pronikání vlhkosti nebo úniku tepla.

7.     Nesoulad s interiérem

Bezpečnostní dveře nebyly vždy symbolem povedeného designu a jejich výběr byl velmi úzký. To ale neplatí pro bezpečnostní dveře SAPELI, které můžete sladit s ostatními dveřmi v interiéru (na výběr máte z téměř 100 dekorů) a z druhé strany, z pohledu ze společné chodby v domě, kde se často musí dodržovat jednotný styl, mohou mít zcela jiný design. Jedinou podmínkou je kombinace stejného povrchového materiálu z obou stran, například dýhy s dýhou. Dveře můžete sladit jak samotným povrchem/dekorem, tak i pomocí kování – kliky na vstupní dveře nabízí SAPELI i ve stejném designu pro interiérové dveře a dokonce ladí některé i s kličkami na okna.

8.     Zastaralý design

V sortimentu SAPELI najdete i dveře 2. bezpečnostní třídy (RC2) v tzv. bezpolodrážkovém neboli bezfalcovém provedení. Díky absenci přesahu hrany dveře dokonale splynou se zárubní, což se zatím většinou využívá pouze u novějších interiérových dveří. Pro jednodušší rozhodování zavedlo letos SAPELI do svého sortimentu jako novinku univerzální kovovou zárubeň, která je určena jak pro jednopolodrážkové, tak pro dvoupolodrážkové dveře (RC3 GOLIAS). Tu ocení zejména noví majitelé bytů v developerských projektech, kde jsou v základu např. dveře jednopolodrážkové. Noví a ostražití nájemníci si tak tuto zárubeň mohou snadno bez nutnosti bourání osadit dveřmi s lepšími parametry.

9.     Otevření nevítaným hostům

Moderní technologie dnes hrají ve všech odvětvích čím dál důležitější roli a v případě bezpečnostních dveří tomu není jinak. Společnost SAPELI nabízí k bezpečnostním dveřím speciální digitální kukátko se záznamem pohybu, které přenáší obraz na malý monitor. Díky tomu snadno i z větší vzdálenosti vidíte, kdo za dveřmi stojí, aniž byste se museli naklánět ke kukátku. Po zazvonění na zvonek je obraz navíc zaznamenáván na paměťovou kartu, takže i v případě vaší nepřítomnosti zpětně vidíte, kdo se u vašeho bytu pohyboval.

10.     Ztráta klíčů

Pokud vy nebo vaše ratolesti často ztrácíte klíče od bytu, můžete přistoupit k modernějšímu systému odemykání dveří na dálkové ovládání. Zámek ENTRTM se ovládá pomocí bezdrátové klávesnice, smartphonu nebo otiskem prstu. Kromě toho, že nemusíte mít klíče, můžete své dveře zamykat i z větší vzdálenosti a vždy si ověřit, že jste nezapomněli zamknout. Novinkou pro bezpečnostní dveře RC2 a RC3 je také vícebodový uzávěr GENIUS s elektromechanickým pohonem. Tento systém spojuje bezpečnostní vlastnosti mechanického vícebodového uzávěru s komfortem nejmodernějších technologií. Motor zámku zajišťuje rychlé zamknutí či odemknutí všech závor ve dveřích. Nutné je samozřejmě napájení elektrickým proudem.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky