8 tipů, jak hospodařit s výplatou

Zná to téměř každý z nás. Nedostatek peněz. Podle posledního průzkumu musí měsíčně více než polovina domácností vyjít s rozpočtem nižším než 30 000 korun. Nabízíme vám několik rad, jak svůj rozpočet vybalancovat, nestresovat se s každou korunou, něco ušetřit a hlavně se z toho nezbláznit.

1. Optimalizujte náklady na bydlení

Náklady na bydlení jsou nejvyšší položkou v rozpočtu většiny domácností. Je proto nasnadě se zajímat o to, zda za ně zbytečně nepřeplácíte. “Hlídat si prostředky vynaložené na bydlení je jedním se základních předpokladů vyrovnaného rozpočtu. Je třeba dbát hlavně na správné nastavení plateb za hypotéku, nájem nebo energie, včas řešit případné nedoplatky a nezanedbávat komunikaci s příslušnými institucemi,” říká výkonný ředitel realitní kanceláře Reality IQ Ondřej Mašín.

2. Pište si, za co utrácíte

Pokud chcete získat opravdu detailní a zároveň užitečný přehled o tom, za co nejvíce utrácíte, zkuste si všechny své výdaje zapisovat a rozdělovat podle účelu využití. Dělejte to aspoň měsíc v kuse a uvidíte, že se vám bude lépe hledat prostor pro ušetření nějaké té koruny.

3. Dodržujte pravidelné platby

Nastavte si trvalé příkazy pro pravidelné platby co nejtěsněji po výplatě. Budete to mít za sebou a získáte jednoduchý přehled o tom, kolik vám na účtu zbývá po zaplacení všech nezbytných nákladů a tedy s jakými prostředky můžete v aktuálním měsíci kalkulovat.

4. Rozpracujte si rozpočet na menší části

Po zaplacení pravidelných plateb si zkuste spočítat, kolik můžete utratit za týden. Budete potom vědět, že když jeden týden utratíte moc, druhý si musíte dávat pozor. Dělení rozpočtu na menší části navíc nutí přemýšlet dopředu a to se hodí především při plánování spoření.

5. Myslete na budoucnost

Určitě není příjemné žít od výplaty k výplatě. Zkuste myslet dopředu a pamatujte, že “halíře dělají talíře”. “Mezi trvalými příkazy by neměl chybět převod volných prostředků na nějaký spořicí produkt. Ať už je to spořicí účet, stavební spoření nebo investice, vždy je dobré z výplaty odkládat aspoň několik stovek a vytvářet finanční rezervu.” radí ředitel Chytrého Honzy Jiří Paták.

6. Hledejte způsoby, jak ušetřit

Pokuste se přemýšlet nad tím, za co vydáváte peníze a jestli by se to třeba nedalo udělat jinak a lépe. Lidé často doslova vyhazují peníze za jídlo, a přitom by se stačilo zamyslet nad více funkčním konceptem, který by vedl k ušetření nejen peněz, ale také času a energie.

7. Zaveďte si systém odměn

Jestliže si stanovíte základní pravidla, jak se svou výplatou nakládat a bude se vám to dařit, neváhejte se za to odměnit. “Jednak je to motivace pro pokračování v dobře odváděné práci a také vám to pomůže při stanovování dalších dílčích i dlouhodobých cílů,” doplňuje Mašín.

8. Využívejte internet

Žijeme v informační době a na internetu se dá najít opravdu všechno. To platí nejen pro všeljaké akce, výhody a slevy, ale také například pro porovnání finančních produktů nebo důležité a aktuální informace o trhu nebo z vaší banky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky