Bohatě rozkvetlý balkon: vsaďte na muškáty, nezklamou vás

Muškáty nezapomeňte hnojit Závidíte každý rok sousedům jejich balkón plný květů? V letošním roce můžou hýřit barvami i vaše truhlíky. Vsaďte na pelargonie neboli muškáty, a pokud se budete řídit našimi radami, máte zaručeně vyhráno.

Oblíbené muškáty zdobí okna od časného léta až do pozdního podzimu. Tyto květiny, které původně pochází z Afriky, jsou populární nejen pro své bohaté květy, ale i proto, že jsou odolné a nenáročné.

Co budete potřebovat

Pelargonie se nejčastěji vysazují do truhlíků, ideální jsou samozavlažovací. Oceníte je hlavně v  letních vedrech, kdy rostlinám zajišťují plynulý přísun vláhy a vám ulehčí práci. Vystačíte si však i s těmi klasickými. Zároveň vyberte i vhodný substrát. Buď volte přímo ten na pěstování pelargonií, nebo směs pro balkonové rostliny. U muškátů nezapomeňte ani na hnojivo. K dostání jsou krystalická nebo tekutá, která jsou určena přímo pro pelargonie. Osvědčená jsou například hnojiva Bopon.

Výběr sazenic

V obchodech můžete vybírat mezi vzpřímenými a převislými druhy pelargonií, které mají i víc než metr dlouhé šlahouny. K dostání je i několik barevných odstínů od červené, k růžové nebo fialové. Doporučujeme vybírat rostliny v zahradnických centrech. Zaměřte se hlavně na to, aby byla květina silná bez suchých listů.  Měla by být také označena, abyste věděli, jaký druh vám bude doma kvést.

Pěstování

Po výsadbě nechte muškáty alespoň dva týdny bez přihnojování  – rostliny musí prokořenit, aby mohly výživu přijímat. Pro pěstování muškátů je důležitá zálivka. Substrát by měl být stále vlhký, ne však přemočený nebo vyschlý. Zalévejte ráno nebo navečer, a to přímo ke kořenům. Nezapomínejte ani na pravidelné hnojení. Rostliny pravidelně kontrolujte, zda se na nich nezabydleli škůdci. Nejčastěji se jedná o mšice a molice, kterých se snadno zbavíte postřikem.

Přezimování

Muškát je víceletá rostlina, která vám bude dělat parádu i další sezónu. Na konci podzimu zkraťte delší výhony, suché listy a zbytky květů. Truhlíky umístěte na světlé místo a jednou za 2–3 týdny mírně zalijte.

 

Muškáty ocení: 

 

 

                                                         Pravidelné hnojení

 
 
 

                                                    •   Slunečné nebo světlé místo

 
 
 

                                                     Pravidelnou zálivku

 
 
 

                                                •   Orientaci na jižní stranu

 

 

Věříme, že po dodržování těchto rad, budou vaše okna zdobit závěsy barevných květů. A tentokrát budou krásně rozkvetlé truhlíky závidět všichni sousedi vám. Navíc v některých městech se pravidelně v létě pořádají soutěže o nejlépe vyzdobená okna a balkóny. Kdo ví, možná za svoje muškáty získáte i nějakou tu cenu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky