Vaše káva: skoncujte s rutinou, kávu vychutnávejte

Na kávu si udělejte čas Káva je u nás stále vyhledávanějším nápojem, v současnosti se dokonce stala oblíbenější než čaj. Přes 70 % Čechů si ji po ránu dá s mlékem a za den vypijeme průměrně 3-4 šálky. Zatímco naši předkové pořádali kávové rituály, dnes se konzumace kofeinové bomby stala spíše rutinní záležitostí. Věnujte svému nápoji trochu času a dopřejte chuťovým buňkám něco opravdu neobyčejného. Inspirujte se našimi tipy, jak si kávu vychutnat, a rozpoznejte i ty nejmenší nuance v chuti.

Základem je zamíchat a nic nepřidávat

Přestože Češi kávu s mlékem milují, přední baristé přiznávají, že nejlepší káva je bez cukru, mléka a koření. Přidáme-li oblíbenou ingredienci, intenzita našeho nápoje je tatam a necítíme jeho vlastní podstatu. Přitom právě míra kyselosti, sladkosti a ovocitých tónů je jedním z nejzásadnějších atributů při degustaci kávy. Obsah šálku bychom měli vždy zamíchat, abychom všechny chutě promísili. Pokud tak neuděláme, při postupném upíjení bude nápoj sladší a sladší.

Víte, že: v Česku připadá na osobu asi 4 kg kávy ročně (na prvním místě jsou Finové s 12 kg/os/rok, evropský průměr činí 5,7 kg/os/rok) a více než dvě třetiny Čechů sáhne obvykle po mléku či pravé šlehačce.
 

Čím rychleji, tím lépe

Důležité také je, jakou rychlostí kávu pijeme. Zde se vyplatí opravdu spěchat. Za nejlepší tempo se považuje „dva nebo tři loky“, protože chuť se mění i v průběhu času a s teplotou. Mluvíme zde však o klasickém espressu, takže nemějte strach, že je to nutnost i u většího latté. U chladnější kávy vystupují na povrch kyselinky a ovocnost, může se zdát také hořčejší, proto neváhejte a pusťte se do ní hned, jak jen to půjde. Chcete-li se cítit jako pravý degustátor, usrkávejte po lžičkách. Tím se tekutina rozprostře po celém jazyku i patře a k vám se dostanou všechny chutě kávy.

Víte, že: častou pomůckou degustátorů kávy je takzvané Kolo kávových chutí a vůní, s kterou přišla Americká asociace výběrové kávy (SCAA). Kolo vychází ze znalostí o smyslovém vnímání člověka a napomáhá k popisu našich chutí.

Vsaďte na kvalitu

Skoncujte s dobou, kdy si ve spěchu uvaříte v rychlovarné konvici vodu a zalijete instantní kávu. Na šálek kávy si najděte dostatek času, relaxujte u jeho vychutnání a dodejte si energii a optimizmus na další část dne. Trendem současnosti jsou bezesporu kapsle s namletými praženýmikávovými zrny. Chytré kávovary udělají vše za vás, takže si během pár okamžiků vykouzlíte svůj oblíbený nápoj. Vyzkoušejte výběrovou kávu Capsletto od LIMO BARu, která obsahuje směs kávových zrn z Brazílie, Mexika a Kolumbie. Ušlechtilá odrůda Arabica jistě okouzlí vaše chuťové pohárky a sladká jemnost pohltí každého kávového milovníka. Zároveň jsou tyto kapsle kompatibilní s kávovary Nespresso, což ještě zvyšuje jejich komfortní využití.

A jak má chutnat káva?

Hledáte-li „správnou“ chuť, pak vězte, že o ní rozhodujete jen vy sami. Každému chutná něco jiného a kolik lidí, tolik názorů. Svou jedinečnost a charakter získá káva dle zeměpisného původupůdy, vody, vzduchu, okolních rostlin. Není to však taková věda, jak by se mohlo zdát. V rámci hodnocení kávy se soustřeďte na aroma , chuť, aciditu, tělo a dochuť . Určitě znáte čtyři základní chutě, a to kyselou, slanou, sladkou a hořkou. Nicméně kávoví specialisté jdou ještě dále a dokáží je rozlišit ještě na bodavou, kousavou, jemnou, pronikavou, vinnou a další. To samé platí i o vůni, která může být popelnatá, lékařská, čokoládová, citrusová nebo třeba česnekovitá. Z šálku oblíbeného nápoje tak ucítíte ostružinu, pražené arašídy, máslo, hřebíček a spoustu jiného. Teď už záleží jen na vás, kterému druhu dáte přednost.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky