Češi si pletou záchod s odpadkovým košem

Téměř tři čtvrtiny Čechů vylévá špinavou vodu po vytírání podlahy do WC, nejčastěji však obyvatelé Prahy (90,5 %), Moravskoslezského kraje (87,7 %) a Vysočiny (84,6 %).

„Pro mnohé je to možná překvapivé, ale špinavá voda po setření podlahy by v žádném případě neměla přijít do toalety. A to především z toho důvodu, že v ní mohou být menší kamínky a hrubé nečistoty, které zapříčiní poškrábání toaletní keramiky a mohou tak poškodit glazuru,“ uvádí Ivan Žák, vedoucí centra produktového vzdělávání ve společnosti Laufen CZ, a pokračuje:Uvedené se týká především rodinných domů, kde se velmi snadno do obytných prostor dostanou kamínky nebo písek (z prostoru zádveří atd.). V tom případě doporučuji vylévat vodu do kanálu. U panelových domu bývají v přízemí velmi často technické místnosti, kde je možné znečištěnou vodu vylít (např. po vytírání společných prostor domu). Pokud se jedná o to, jak se zbavit vody po vytírání pouze z bytu, kde nejsou hrubé nečistoty a jedná se pouze o prach, je možné vylít vodu do toalety," dodává Žák.  Vyhazování zbytků do toalety je přitom velmi běžné v Libereckém kraji (75 %), v Praze (68,3 %) a v Karlovarském kraji (58,8 %). Pro 66,3 % vysokoškoláků je přitom právě spláchnutí nejčastější způsob jak se zbavit zbytků jídla.

Oleje a tuky do záchodu nepatří

odpadu také velmi často končí vlasy (40 %) a zbytky oleje ze smažení (21,3 %). Právě tuky na sebe nabalují další nečistoty a potrubí zanášejí. Olej mizí v klozetu nejčastěji v Praze (34,9 %) a také v Libereckém (31,3 %) a Ústeckém (26,2 %) kraji. Splachovat se nesmí ani předměty z nerozložitelného materiálu, jako jsou například papírové kapesníky či vlhčené ubrousky. Přesto je spláchne necelá jedna pětina dotázaných. Daleko lepší situace je u dámských hygienických potřeb, které do toalety vhodí jen 4,8 % žen. S drobnějšími kosmetickými předměty si Češi příliš hlavu nelámou. V toaletě tak často končí odličovací tampony nebo vatové tyčinky do uší.

vodou z WC často odplavou i akvarijní rybičky

Záchodovou mísou ale občas v nenávratnu zmizí z domácností třeba i prošlé léky, nedopalky od cigaret anebo drobná zvířata. Například pavouci nebo rybičky. Majitelé domácích mazlíčků se pak prostřednictvím toalety zbavují i kamínků z jejich suchých záchodů nebo tzv. kočkolitu. 

JIKA

Přední česká značka JIKA patří mezi jedny z nejrespektovanějších výrobců koupelnové keramiky, koupelen, obkladů a dlažeb. Firma vznikla roku 1878, kdy byl ve Znojmě založen první evropský závod na sanitární keramiku a nádobí. Pro své zákazníky je JIKA symbolem tradice a kvality. JIKA nabízí kompletní řešení pro vaši koupelnu, ať už disponujete velkým prostorem nebo potřebujete šetřit každý centimetr.

Více informací na: http://www.jika.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna