Sezóna štípanců začíná: jak se proti nim bránit

TNBiz, 12.7.2017

Sezóna hmyzu je v plném proudu, nejčastěji se s ním setkáme u vody, při konzumaci zmrzliny, která láká vosy nebo doma při zapomenutí otevřeného okna, když svítíme a ráno se probudíme s několika štípanci. Štípnutí od komára se projevuje hlavně svěděním, otokem i bolestí. Horší je pak bodnutí vosou, které se projevuje především silnou bolestí v místě vpichu, svěděním čí otokem. Při alergické reakci může dojít k otoku, zvracení, zhoršenému dýchání i závratím a je potřeba navštívit lékaře.

Pro odpuzení komárů a hmyzu pomáhá zaručený recept na hřebíčkový roztok. Do 100 ml francovky nebo slivovice naložíme lžíci hřebíčku a necháme vylouhovat. Pokud se chystáme ven, stačí potřít hřebíčkovou vodou části těla, která nebudou zakrytá oblečením. V případě, že nás hmyz už bodnul, potřeme roztokem postižené místo.

Po bodnutí hmyzem pomáhá postižené místo potřít levandulovým olejem, který ztiší bolest. Také pomáhá kostka ledu, která zpomalí krevní oběh a komáří jed se nebude dál šířit do těla. Na štípnutí zabírá i šťáva z jitrocele. Listy jitrocele nahřejeme, poté z nich vymačkáme šťávu, kterou následně naneseme na místo vpichu. Jitrocel zmírní otok a zabraňuje vytvoření zánětu především po píchnutí od vosy nebo včely.

Na bodnutí hmyzem pomáhá i tinktura ze šalvěje lékařké, tu smícháme se 150 ml vody a na postižené místo následně pokládáme obklady s tinkturou. Místo tinktury můžeme použít i nálev ze šalvěje, kdy zalijeme 2-3 lžičky čerstvé či sušené šalvěje 1/4 l vroucí vody a nálev necháme vylouhovat.

Při vzniku otoku po bodnutí hmyzem pomáhá i obklad z tvarohu. Balíček vychlazeného tvarohu smícháme s pěti kapkami levandulového oleje, směsí potřeme postižené místo, přiložíme kapesník namočený ve vodě a následně zavážeme utěrkou. Hodinu necháme obklad působit a poté vyměníme.

Šťáva z celeru zase léčí zanícené místo. Z celeru vytlačíme čerstvou šťávu, do které přidáme ocet nebo vinný ocet a osolíme. Opět pokládáme na postižené místo obklady.

Pokud nám místo po bodnutí začne hnisat, účinný je roztok z přesličky polní. Vezmeme 30 g natě přesličky polní, zalijeme 0,5 l studené vody a necháme louhovat dvě hodiny. Poté povaříme nálev 15 minut a dalších 15 minut louhujeme. Odvar použijeme buď jako obklad nebo jím potřeme postižená místa.

Jedlá soda pomáhá na zastavení svědění. Rozpustíme ji ve vodě, aby vznikla kašička, kterou potřeme místo bodnutí. Když nemáme jedlou sodu, můžeme zvolit i prášek na pečení.

Banánová slupka zmírňuje otok i bolest. Místo bodnutí potřeme vnitřní stranou banánové slupky, která by měla být z čerstvého ovoce. Bolest po bodnutí pomáhá ztišit i zubní pasta, především mentolová. Také se mluví o možnosti postižené místo naslinit a potřít cukrem.

Na odpuzení hmyzu je účinný pelyněk nebo afrikány. Také pomáhá přírodní rozmarýnový repelent. Přivedeme 1 l vody k varu, nasypeme do ní 100 – 200 g sušeného či čerstvého rozmarýnu. Necháme odstát. Po vychladnutí přecedíme a nalijeme do nádoby, přidáme 1 lžíci vinného octa a skladujeme v lednici. Rozmarýnový repelent přeléváme podle potřeby do rozprašovače.

Důležité je místo bodnutí chladit, můžeme použít již zmíněné kostky ledu, nebo žínku či hadr namočené v chladné vodě či mraženou zeleninu. Měli bychom se vyvarovat konzumace jídla venku, především mlsání zmrzliny či ovoce a vyhýbat se odpadkovým košům. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky