Posuvné dveře: praktické řešení nejen při nedostatku místa

Posuvné dveře mají mnoho typů

Málo místa pro klasické otevírání dveří nebo jen snaha udělat v interiéru změnu? Posuvné dveře jsou řešením pro byty i domy, které vyjde vstříc při obou situacích. Posuvné otevírání dveří totiž ušetří místo, v případě posuvu do pouzdra nevyžadují žádný prostor navíc, posuv na stěnu zabere jen zhruba 0,1 m2. Díky široké nabídce provedení a materiálů jsou vhodné do všech místností včetně koupelny nebo toalety, skvělým řešením mohou být také pro oddělení šatny od zbytku místnosti.

Společnost SAPELI, největší český výrobce dveří a zárubní, má ve své stálé nabídce širokou paletu posuvných dveří v dýhovaném, laminovaném i celoskleněném provedení, ve všech dostupných dekorech a odstínech a to do velikosti až 185 cm. Než budete vybírat vzhled dveří, zaměřte se nejprve na typ posuvného systému.

POSUV NA STĚNU

Pokud nechcete dělat větší stavební úpravy, je ideálním řešením posuvné otevírání na stěnu. Dveře (jednokřídlé i dvoukřídlé) jsou v tomto posuvu zavěšeny na kolejnici, která je připevněna na stěnu. Na výběr je z více typů kování a garnýží, posuv může být viditelný nebo skrytý.

·     Posuvný systém SMART SOFT

Tento moderní posuvný systém je dodáván v kombinaci s dřevěnou nebo hliníkovou garnýží a lze jej použít pro dřevěné i celoskleněné dveře). Co je obrovskou výhodou systému SMART SOFT je, jak název sám napovídá, extra tichý chod se dvěma tlumenými dorazy při otevírání i zavírání, a to s možností dorazového sloupku (pro uzamykání dveří) i bez něj.  Nosnost je až 120 kg a tyto garnýže lze osadit na stěnu, do stropu i do stavebního otvoru. 

·     Posuv MINIMA

Minimalistické řešení v podobě designově čisté garnýže přináší posuv MINIMA. Dveře přesahují přes pojezd a odlišují se tedy od standardních posuvů, které dveře z vrchu ohraničují. Minimalismus však rozhodně není u vlastností tohoto posuvu – dveře mají tichý chod, softový dotah zajišťuje bezpečnou manipulaci a žádné bouchání při dovírání. Posuv je vhodný pro dřevěné i celoskleněné dveře.

·     Posuv AVANZA ZERO a AVANZA HEAVY

Naopak robustnější garnýž v provedení kartáčovaná nerez pro posuvné jednokřídlé i dvoukřídlé dveře nabízí posuvy AVANZA ZERO (určen pro křídla do 40 kg) a AVANZA HEAVY (pro větší křídla). Posuv lze ukotvit na stěnu i do stropu a je možné jej doplnit bočním světlíkem pro vytvoření celé prosklené stěny.

POSUV DO STĚNY NEBO STAVEBNÍHO POUZDRA

V případě, že vám naopak odvaha pustit se do větších stavebních úprav nechybí, společnost SAPELI nabízí systém posuvného otevírání do stěny nebo do stavebního pouzdra. Celý systém spočívá v kovové konstrukci, do které je zabudována kolejnice s posuvným mechanismem. Tato konstrukce se posléze instaluje do montované příčky nebo zděné stěny. Posuvné otevírání do stěny/do pouzdra je velmi oblíbené, neboť maximálním způsobem šetří místo a zároveň není příliš finančně nákladné. Vhodné je pro jednokřídlé i dvoukřídlé dveře.

Na výběr je ze dvou typů posuvů AKTIVE a EMOTIVE do stavebního pouzdra, které je zkonstruováno pro speciální osazení do stěny bez zárubně. Zatímco první zmíněný typ zhotoven jako absolutně čisté řešení bez jakékoliv viditelné zárubně, u systému EMOTIVE je naopak stavební otvor lemován velmi decentní hliníkovou lištou, která je zároveň i velmi praktická.

POSUVNÉ DVEŘE S CELOSKLENĚNOU STĚNOU

Posuvné dveře v proskleném nebo celoskleněném provedení lze doplnit o prosklenou nebo celoskleněnou stěnu. V nabídce SAPELI je na výběr z mnoha typů a velikostí bočních světlíků, nadsvětlíků nebo i samostatných světlíků. Díky tomu můžete oddělit dvě místnosti se zachováním průchodu světla a díky matnému neprůhlednému sklu i tak zachováte soukromí.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry