Barvy a dětský pokoj: jaké barvy jsou vhodné pro školáka

Pro školáka jsou vhodné některé barvy

Školní rok se už pomalu blíží a tak je nejvyšší čas myslet na úpravy dětského pokoje. Dosud představoval prostor především pro hraní, ale nyní ho musíme uzpůsobit také pro učení. Dětská hravá duše stále zůstává, ale nastupují povinnosti spojené s psaním, domácími úkoly, a to musí korespondovat i se zařízením pokoje. Řada rodičů se domnívá, že pořízením psacího stolu a židle je vše vyřešeno. Je dobré, aby měl pokoj zóny na učení a na hraní. Místo kolem pracovního stolu by mělo být oproštěno jakýchkoliv výstřelků. Vše, co by odvádělo pozornost malého školáka, do prostoru pro učení nepatří.

Náladu dítěte, jeho psychiku i schopnost soustředit se může ovlivnit také barevné řešení pokoje. Důležité je, aby pokoj školáka působil spíše uklidňujícím dojmem, proto by se měli rodiče při jeho přeměně vyhnout přemíře barev a stylizace do určité podoby. Stěny pokoje by měly pokrýt decentní a spíše světlé barvy. Při malování dětského pokoje vycházíme z teplých barev, které můžeme doplnit barvou studenější. Určitě se vyhněte tmavým odstínům, které by na dítě působily depresivně. Červená působí vesele, ale dráždí a vyvolává roztěkanost. Uklidňuje většina odstínů a tónů zelené a modré. Žlutá a oranžová pokoj rozjasní a prohřeje. Růžová je něžná a navozuje pocit bezpečí.

Nejdůležitější ale je, abychom se s danou barvou v místnosti cítili dobře.

Dříve než se pustíme do podrobnějšího popisu vhodných barev, shrneme si pár důležitých obecných informací. „Pro bezchybný výsledek je velmi důležitá kvalita podkladu, který chcete malovat. Musí být pevný, suchý a čistý – bez prachu, mastných skvrn a jiných nečistot,“ radí Dominik Hanko ze společnosti JUB a dodává: „oděrky a praskliny vyrovnáme speciálními tmely, pak přebrousíme a podklad napenetrujeme. Tím se sjednotí jeho savost a zlepší přídržnost malířských barev.“

Na každé malování se musíte dobře připravit: plochy, které nechcete malovat, chraňte zakrývací páskou a fólií, opatřete si kvalitní malířský váleček nebo štětec a nezapomeňte si přečíst návod k použití na obalu výrobku.

Pro malování jsou k dispozici výrobky ze široké rodiny barev JUPOL, jako například:

JUPOL CLASSIC je jedna z nejčastěji používaných vnitřních barev v celém regionu střední Evropy. Je vhodná pro malování všech typů pevných, suchých a čistých podkladů, je vysoce paropropustná, vhodná i na sanační systémy, otěruvzdorná, jednoduše aplikovatelná, ředitelná vodou.

JUPOL TREND je vnitřní barva dodávaná v módních intenzivních odstínech, s vynikající krycí schopností, určená pro nanášení v jedné vrstvě. Natřené povrchy jsou plně matné a velmi dobře omyvatelné. V nabídce 18 odstínů, které se mohou vzájemně kombinovat.

JUPOL JUNIOR je vnitřní barva dodávaná v 6 módních pastelových odstínech, vhodná do dětských pokojů, učeben a heren – barva je držitelem certifikátu EU Ecolabel pro ekologicky šetrný výrobek. Natřené povrchy jsou plně matné a velmi dobře omyvatelné. Odstíny: sunrise (210), sunset (211), princess (212), missy (213), ice blue (214), spring (215), mohou se vzájemně kombinovat.

Všechny malířské barvy řady JUPOL jsou vyrobeny bez použití organických rozpouštědel, jsou šetrné k životnímu prostředí a lidskému zdraví. Barvy jsou proto ideální pro nátěry v místnostech dlouhodobého pobytu osob, jako jsou ložnice, dětské a obývací pokoje. Barvy VOC free – bez emisí formaldehydu a těkavých organických látek ocení nejen uživatelé nově vymalovaných místností, ale také malíři, kteří s barvami denně pracují a jsou vystaveni jejich výparům během své profesní činnosti.

Barvy můžete zakoupit již ve vhodném odstínu nebo si je můžete obarvit sami pomocí speciálních tónovacích prostředků. Objednat barevný odstín je velmi snadné: ve specializovaných prodejnách, které jsou vybaveny míchacím zařízením JUB, si vyberete z barevného vzorníku a obsluha Vám barvu v požadovaném odstínu připraví na počkání.

Pokud se rozhodnete barvy natónovat sami, máte k dispozici opět řadu možností. DIPI SUPER COLOR je tekutý pigment k tónování vnitřních disperzních malířských barev do pastelových odstínů, pro dosažení intenzivnějších odstínů použijte DIPI KONCENTRAT. Můžete si je zakoupit v těchto barevných odstínech: žlutá, oranžová, korálová, červená, cyklámová, fialová, okrová, bílá káva, hnědá, pistáciová, zelená, modrá, černá.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry