Nemůžete si dovolit právníka? Stát vám jeho služby zaplatí

TNBiz, 26.7.2017

Právní pomoc pro nejchudší lidi se rozšíří o udílení právních rad, zastupování ve správních řízeních a v řízení před Ústavním soudem. Nárok na ni budou mít lidé, kteří mají příjem do trojnásobku životního minima.

"Nemajetným žadatelům, kteří uhradí stokorunový poplatek, zaručuje právní poradenství v rozsahu 30 - 120 minut za rok," vysvětluje ministerstvo spravedlnosti. Resort tato služba ročně vyjde asi na 34 milionů korun.

Právník vybraný Českou advokátní komorou bude za tuto práci odměněn částkou 150 korun za 30 minut poradenství. "Díky této části novely se s účinností od prvního července příštího roku rozšíří odborná a kvalifikovaná pomoc pro ty, kteří si ji nemohou sami dovolit," dodává ministerstvo.

Novela dále předpokládá zpřísnění režimu advokátních zkoušek, kdy budou muset uchazeči o složení advokátních zkoušek nově projít náročnějším řízením, které prověří jejich kvality a znalosti potřebné pro práci advokáta. Zkoušky se budou skládat z písemného testu a písemné a ústní části, ke které se však dostanou pouze ti, kteří uspějí při testu.

Schválená novela pamatuje také na neoprávněné poskytování právních služeb, tzv. vinklaření. To bude nově postihováno pokutou až do výše 3 000 000 . Podobně se navrhuje zakotvit přestupkový postih za neoprávněné poskytování právních služeb do notářského řádu a exekučního řádu.

Společně s novelou zákona o advokacii schválil Senát také jednodušší pravidla pro vymáhání škody při porušení hospodářské soutěže. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky