Varování pro turisty na Jadranu: vichřice udeří rychlostí až 150 km/h!

TNBiz, 6.8.2017

Meteorologické úřady v Itálii, Slovinsku a Chorvatsku vydaly výstrahu před blížící se vichřicí „Tramontana“. V severní části Jaderského moře udeří neobvyklou silou. Vítr může dosáhnout síly orkánu. Na ostrovech Krka a Pag dosáhne i rychlosti 130 až 150 kilometrů v hodině.

Větrná bouře Tramontana se podle webu Severe Weather očekává v průběhu neděle a pondělí v serverní části Jaderského moře. Zasaženy budou oblasti Emilia Romagna, Friuli a Veneto v Itálii, jižní část Slovinska a chorvatský poloostrov Istrie. Nárazy větru zde mohou dosáhnout rychlosti 100 až 135 km/h.

Kvůli tomu úřady varovaly, že vítr může lámat stromy i zvedat střechy domů. Velké komplikace vítr může způsobit i hasičům bojujícím v Chorvatsku s rozsáhlými požáry.

„Všichni turisté by měli být informování, že vítr Tramontana má značný potenciál škod. Je třeba zajistit předměty proti pohybu zejména na plážích a v kempech,“ píše meteorologický web Severe Weather.

Nejsilněji povane v severní části Jadranu


Vichřici budou doprovázet silné bouřky s krupobitím, hlavním nebezpečím je ale podle meteorologů vítr. Na ostrovech Krka a Pag se může jako doprovodný jev objevit vítr Bóra o rychlosti 130 až 150 kilometrů za hodinu. Bóra se přitom na chorvatském pobřeží objevuje spíše v zimním období.

Vítr zároveň přinese na chorvatské pobřeží mírné ochlazení. Po přechodu fronty by se měly teploty držet kolem 30 stupňů Celsia.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky