Další kolo Dešťovky: návod, jak o Dešťovku zažádat a kolik dostanete

TNBiz, 7.8.2017

Ministerstvo životního prostředí představilo druhé kolo dotačního programu Dešťovka. Dotace půjdou znovu na projekty využívající odpadní a dešťovou vodu v domácnosti a na zahradě. Půjde na ně 240 milionů korun, více než dvojnásobek prvního dotačního kola.

Žádosti mohou lidé podávat od 7. září, přijímá je Státní fond životního prostředí. Žadatelé budou podávat formulář elektronicky, od 10:00 na adrese www.dotacedestovka.cz. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr životního prostředí Richard Brabec.

Celkem půjde na druhé kolo Dešťovky 240 milionů korun, polovinu z nich budou čerpat lidé ze suchem ohrožených oblastí. Maximálně mohou žadatelé získat 105 tisíc korun, které pokryjí polovinu výdajů. Ministerstvo odhaduje, že by měly peníze vystačit asi na 5000 projektů.

Zároveň ministerstvo rozšířilo definici "suchých oblastí", jejichž obyvatelé mohou čerpat dotace i na jednodušší projekty. Nově si o peníze budou moci požádat i lidé z obcí, kde není veřejný vodovod nebo kde zakázali používat vodu na zalévání či napouštění bazénů.

"Kdo nemá v době sucha čím zalévat a zároveň chce ušetřit, tak by neměl váhat, protože zájem o dotace očekáváme opět velký. Úspěch prvního kola, kdy byly dotace rozebrány během 28 hodin, mluví sám za sebe," uvedl Brabec.

Stát bude dotovat tři základní systémy. Ten nejjednodušší využívá dešťovou vodu na zalévání zahrady, lidé ze "suchých oblastí" na něj mohou čerpat až 55 tisíc korun. Složitější systémy využívají dešťovku i ke splachování toalety, případně recyklaci odpadní vody.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky