Zapsání do školky: tisícům rodičů hrozí pokuta, nezapsali do školky pětileté děti

TNBiz, 8.8.2017

Až pětitisícová pokuta hrozí rodičům, kteří nezapsali své pětileté děti do školky. Letos poprvé je totiž povinný rok předškolní výchovy. Třeba v Brně nezapsalo své děti do mateřské školy více než 700 rodin a podobně jsou na tom i některá další města a obce.

Podle zákona o předškolním vzdělávání musí rodiče své pětileté potomky povinně zapsat do školky. Jde o děti narozené v době od září 2011 do konce srpna 2012. Cílem nového opatření je připravit děti na školní docházku.

Rodiče, kteří z nějakého důvodu nechtějí, aby jejich pětileté ratolesti denně chodili do školky, můžou zvolit i náhradní variantu - vzdělávat svého syna nebo dceru individuálně a pak v dohodnutém termínu i s dítětem přijít do školky kvůli ověření dovedností. To ale museli oznámit to konce května řediteli mateřské školy.

Další formou je vzdělávání v přípravné třídě základní školy, které je určeno pouze pro děti s odkladem školní docházky. Rodiče ale pětitisícová pokuta zřejmě tolik netrápí, protože třeba i Havířově nepřišla k zápisu víc než stovka dětí.

V Brně to bylo 776 dětí. A třeba v Pardubicích, kde do školky k zápisu nedorazilo 90 dětí, dostanou rodiče nejdříve dopis od města jako upozornění. Než dojde na samotnou pokutu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky