Upravená zahrada: Jak zkrotit stromy a keře na zahradě

Aby zahrada vypadala dobře, je důležitá její pravidelná údržba v podobě řezání a stříhání. Výsledek musí být dokonalý a cesta k němu může být jednoduchá. Díky kvalitnímu zahradnímu nářadí zvládnete údržbu snadno a jednoduše.

Stříhání stromů

 Řezání stromů

Krásné stromy vzniknou jenom díky pravidelnému zastřihávání. „Od poloviny léta do konce srpna je ideální doba na odstranění suchých, oslabených nebo nemocných větví, které se v zimních měsících dají špatně rozpoznat. Nevýhodou je, že se hojení ran po střihu v letních měsících velmi zpomaluje. Prořezat je tak vhodné ořešáky, jilm anebo břízy,“ radí Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Stopy po řezu by přitom měly být co nejmenší, spíše skryté a velmi hladké. 

S nůžkami na větve for_q s teleskopickou tyčí lze pohodlně a bez větší námahy stříhat dokonce i větve v korunách stromu. Padnou příjemně do ruky a lze je díky nízké hmotnosti 3 kg velmi snadno ovládat. Rukojeť je individuálně teleskopicky nastavitelná, a to až do délky 3,5 metrů. Ustřihnou větve do průměru maximálně 30 milimetrů. Čepel je vyrobena z karbonové oceli a zajišťuje tak čistší a spolehlivější střihání.

 Stříhání keřů

Většinu keřů je vhodné řezat na jaře, než začnou růst nové listy. „Nemusíte je stříhat každý rok, ale pouze, když jsou příliš husté, nebo když se značně sníží množství květů či plodů. Při malé úrodě totiž rostliny mají tendenci rychleji růst, proto je nutné odstranit dlouhé výhonky a keře tak prosvětlit. Živé ploty ale stříhejte každý rok,“ říká odborník z Hornbachu a dodává: „Při zkracování byste měli postupovat tak, aby se rostliny zmlazovaly směrem nahoru.“ Tím způsobem přijde dostatek světla i na spodní části rostlin a nezakrní. 

 Na stříhání a úpravu živého plotu jsou ideální akumulátorové nůžky na živý plot for_q s otočnou rukojetí, takže jsou flexibilní a snadno ovladatelné. Laserem broušené nože s délkou záběru 55 cm disponují pro obtížné řezy podél zdí ochranou proti poničení. Váží necelé 3 kilogramy, což přijde vhod především při delším stříhání. 

 Biologický odpad

Jestliže rostliny, stromy a keře byly dostatečně zbaveny živelně rostoucích výhonů, přichází na řadu drcení. S vhodným zahradním drtičem, jako je for_q FQ-ELH, to bude hračka. „Nepokoušejte se vkládat materiál do drtiče násilím, mohli byste ho poškodit. Větší odřezky je vhodné zmenšit pomocí silnějších nůžek na větve s velkou pákou. Je-li materiál po prvním nadrcení příliš hrubý, můžete proces ještě jednou opakovat,“ radí Daniel Brychta. Do přístroje by se neměl dávat příliš mokrý či silně znečištěný materiál, tím se životnost nožů zkracuje.

Na závěr je potřeba nadrcený odpad zkompostovat. Jak dosáhnout dobrého výsledku kompostování? „Při plnění dbejte na to, aby kompostovaný materiál byl co nejpestřejší a ten suchý se dobře promíchal s mokrým. Tím se vytvoří vyrovnané klima, které kompost potřebuje k tomu, aby se stal dobrým hnojivem,“ vysvětluje odborník z Hornbachu. Takto vzniklý hodnotný humus se vynikajícím způsobem hodí ke zkvalitnění namáhané zahradní půdy a obnovení jejího života.  

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada