Třetina prodejců šidí turisty! Na si dát na výletě největší pozor?

TNBiz, 11.8.2017

Téměř třetina prodejců v turisticky oblíbených lokalitách šidí zákazníky. Odhalily to kontroly České obchodní inspekce (ČOI), které se zaměřily na kontrolu nabídky a prodeje výrobků a poskytování služeb.

Na nepoctivé prodejci si ČOI posvítila už začátkem turistické sezóny. V období od 2. května do 30. června tohoto roku 319 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 98 případech, což je téměř 31 procent.

"Prodejci nejčastěji nedodržovali správnou hmotnost pokrmu nebo míru nápoje. Konečná cena pak mohla být nesprávně účtována a spotřebitel zaplatil více, než byla deklarovaná cena," uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Na co byste si měli dát pozor

Nejčastěji prodejci porušovali zákon o ochraně spotřebitele (celkem v 96 případech):

- ve 41 případech obchodníci nedodrželi zásady poctivosti prodeje - např. nesprávná hmotnost pokrmu nebo míra nápoje a následné nesprávné účtování v návaznosti na seznámení s cenou

- v 25 případech došlo k porušení povinnosti seznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků nebo služeb

Inspektoři uložili celkem 84 pokut ve výši 175 tisíc . V rámci kontrolní akce byl vydán zákaz prodeje na 349 kusů výrobků, které nesplňovaly požadavky právních předpisů. Hodnota zakázaných výrobků činila 34 128 .


http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Aug2017/2032149.jpg?5656

Kontrolní akce ČOI byla zaměřena na nabídku a prodej výrobků a poskytování služeb v turistických oblastech, které jsou spotřebiteli využívány zejména v letním období. "Zvýšení zájmu spotřebitelů o služby na hradech a zámcích, koupalištích, ve sportovních areálech, půjčovnách sportovního vybavení a kempech lze předpokládat zejména ve druhé etapě této kontrolní akce, která probíhá v období od 1. 7. až do 30. 9. 2017," dodal Fröhlich.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky