Oblíbené léky na kašel vyvolávají halucinace! Budou jen na předpis

TNBiz, 15.8.2017

Pokud si kupujete na kašel pastilky Stopex nebo Meddex Vicks, čeká vás od dnešního dne komplikace. Léky už nebudou volně prodejné, ale budete muset pro předpis k lékaři. Mohou za to jejich halucinogenní účinky.

O změně výdeje léku informoval na svých stránkách Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). "Léčivé přípravky STOPEX NA SUCHÝ KAŠEL 30 MG TABLETY a MEDDEX VICKS PASTILKY NA SUCHÝ KAŠEL S MEDEM budou od 15.8.2017 vydávány pouze na lékařský předpis," upozorňuje SÚKL.

Pastilky obsahují léčivou látku dextromethorfan, která se používá k léčbě suchého, dráždivého a neproduktivního kašle. Všechny léky s touto účinnou látkou byly doposud v lékárnách vydávány bez lékařského předpisu, jelikož při použití v doporučeném dávkování představují bezpečnou léčbu kašle. Pokud však pacient nerespektuje uvedené dávkování a použije několikanásobně vyšší dávku, může se objevit např. euforie, nekontrolovatelný smích, pocení, ale také nauzea a zvracení, zkreslené vnímání reality či paranoia.

 


 

"V posledních měsících jsme zaznamenali výrazný nárůst hlášení zneužívání těchto přípravků pro jejich halucinogenní účinky, a to převážně u dospívajících a mladších dospělých. K dnešnímu dni SÚKL eviduje celkem 113 nahlášených případů podezření na závažné nežádoucí účinky spojené se zneužitím těchto léků," uvádí ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.


Nejzávažnější případy zneužívání evidují odborníci právě u tablet, proto budou nově dostupné jen na lékařský předpis. Nejčastěji léky zneužívají dospívající a mladí dospělí a také psychiatričtí pacienti. V některých případech došlo dokonce ke vzniku závislosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky