Vlhko v domě: letní měsíce jsou ideální pro odstranění příčin vlhkosti ve zdech

Vlhko je v domácnosti nepříjemným společníkem. Zvýšená vlhkost s sebou přináší ideální podmínky to růst plísní a tím i riziko zdravotních komplikací. Protože většina lidí během léta více větrá, projevy vlhkosti mohou dočasně zmizet, ale pokud je jejím původcem nedostatečná izolace domu, vrátí se v zimě opět v plné le.

Kdy vysoušeče nepomohou

ernalé rohy, plíseň, odlupující se omítka nebo zatuchý zápach. To jsou nejčastější projevy zvýšené vlhkosti v interiérech. Zejména u starších nebo špatně izolovaných nemovitostí je způsobena vodou, která se dostává do zdí z podzákladí budovy. Mohou za to takzvané kapilární síly, jejichž působením vzlínají molekuly vody zdivem, kde se postupně odpařují.  

“Vzlínající vlhkost nemá smysl řešit vysoušeči vzduchu, protože ty neodstraní problém, ale jen snižují pocitovou vlhkost v místnostech. Jejich provoz také bývá drahý, jako dlouhodobé řešení je tedy nelze doporučit,” vysvětluje Martin Jeřábek, obchodní ředitel firmy Drymat, která se vysoušením budov zabývá. Jediným účinným řešením je podle něho pouze odstranění příčiny vlhkosti v samotné zdi, tedy dodatečná izolace základů budovy a využití metod vysoušení zdiva.

Řešení vlhkosti v domě neodkládejte

Pokud vás dlouhodobě trápí zvýšená vlhkost v interiéru, s řešením nemá smysl otálet. Letní měsíce jsou nejvhodnější pro realizaci případných terénních prací kolem vnějšího pláště budovy. Přestože mohou být díky větrání projevy vlhkosti dočasně méně patrné, odborníci dokáží odhalit skryté problémy. “Díky měření mikrovlnnou metodou jsme schopni odhalit vlhkost i uvnitř zdí, a to až do hloubky 80 centimetrů,” uvádí Jeřábek a dodává: “Toto měření je zdarma v rámci prvního mapování objektu. Následně se vypracujeme postup odvlhčení: elektrofyzikální metodou nebo elektroosmózou a případně navrhneme i potřebné stavební úpravy.”

S odvlhčením pomohou moderní metody

Pomoci mohou moderní metody

Odstranění vlhkosti nemusí být vždy za cenu nákladných invazivních metod. Moderní technologie založené na přerušování kapilárních sil účinně zabraňují pronikání vlhkosti do zdiva. Řídící jednotka vytváří pomocí impulzů ve zdech slabé elektrické pole, které vzlínání vody zabraňuje. Po počáteční investici v řádech desítek tisíc korun funguje systém bezúdržbově a pouze s nepatrnou spotřebou elektrické energie.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky