Dýňové šílenství se blíží
Koncem srpna začíná sklizeň dýni. Nezáleží, zda čekáte
na úrodu své zahrady či se těšíte na nabídku supermarketů. Tuto zeleninu si
nenechte ujít. Důvodů je hned několik.
Například pokud
hubnete, dejte si ji po tréninku. Má v sobě spoustu draslíku a přispívá
tak ke správné obnově svalové funkce. Energii dobije více než tradiční banán.
Většinu dýně tvoří voda, vhodná je tak i zahnání žízně. Zároveň je močopudná, takže i preventivně očišťujete ledviny.
Oblíbíte si ji především jako podzimní životabudič. Je bohatá na širokou škálu vitaminů. Například vitamin A, pocházející z karotenoidů, které mají na svědomí právě oranžovou barvu dýni. Tento vitamin zlepšuje zrak, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. Spolu s dalšími jako je vitamin C,D a E, řadou kyselin a minerálů, je tak dýně koktejlem pro posílení imunitního systému v sychravých podzimních dnech.
Ingredience:
200 g máslových sušenek FIBROKI
300 g dýně
50 g másla
2 vejce
200 g třtinového cukru
250 g tvarohu
250 g ricotty
lžička skořice a zázvoru
Postup:
Dýni uvařte, rozmixujte, sceďte vodu a nechte vychladnout. Na dno
dortové formy nasypte nadrcené sušenky promíchané s máslem a nechte zapéct
na cca 8 minut při 150 °C.
V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochuťte skořicí a
zázvorem a postupně přidávejte vychladlou dýni. Směs nalejte na vychladlé
sušenky a dejte zpět do trouby. Pečte cca 40 min. na 160 °C. Po upečení nechte
vychladnout v ledničce.
Výživové hodny na 1 porci: 249 kcal
Bílkoviny: 21 %
Sacharidy: 48 %
Tuky: 31 %
NATURHOUSE je celosvětová síť výživových poraden s vedoucím postavením v České republice, na Slovensku i v zahraničí. Koncept byl založen v roce 1992 ve Španělsku a nyní provozuje na 2.000 výživových poraden ve 40 zemích světa. Přidaná hodnota konceptu tkví v osobním výživovém poradenství zdarma, dlouhodobé práci s klientem a širokém sortimentu exkluzivních produktů. Více než 5.500.000 osob dosáhly díky NATURHOUSE svého cíle snížit a kontrolovat svou váhu. V současné chvíli působí na českém trhu více než 70 poboček, které jsou ve valné většině provozovány samostatnými podnikateli – franchisanty. První pobočka byla otevřena společností REDUCCIA, s.r.o. v roce 2008.
Více informací na: www.naturhouse-cz.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Amper Meteo: Spotřeba elektřiny a plynu se ve 3Q držela na loňských číslech, výroba z OZE roste
- Zelenou elektřinu pro metro a úsporu minimálně 152 milionů korun
- Vlastníci bytů mohou převzít kontrolu nad vytápěním svých domovů
- Spotové tarify elektřiny v posledním roce byly výhodnější o 52 % oproti těm fixním
- Co obnáší přechod na propanové vytápění a jaká je počáteční investice?
- Vaše každodenní inspirace: Ceny energií (Káva o čtvrté) (audio)