Česko vévodí regionu v objemu investic do komerčních realit

Česká republika se stala tahounem středoevropského regionu* v rámci investičního objemu, který natekl do komerčních nemovitostí od začátku roku 2017. Na rozdíl od předchozích let, kdy bylo jasnou jedničkou Polsko, se letos v Česku - přestože disponuje jen zhruba polovičním trhem svého většího souseda - proinvestovalo nejvíce ve střední Evropě, a to 50 % ze všech investic proudících do regionu. Ty v prvním pololetí 2017 dosáhly 4,1 mld. eur**. Podle realitně-poradenské společnosti Cushman & Wakefield se od začátku letošního roku v Česku proinvestovalo 2,1 miliardy eur, z toho 165,5 milionů eur šlo do hotelových nemovitostí a přes 1 miliardu eur výlučně do obchodních center. Výrazně tedy dominují investice do maloobchodního sektoru. Tvoří až 53 % z dosavadního investičního objemu roku 2017. Ze zbývajících 47 % tvoří 23 % kanceláře, 10 % industriální segment, 8 % hotely a 6 % smíšené využití.

Česko, ve svém nejlepším pololetí v historii, předstihlo Polsko v objemu investic proudících do komerčních realit. To mimo jiné reflektuje rychlý růst domácí ekonomiky a silný zájem investorů, kteří oproti západním trhům těží v tuzemsku z vyšších výnosů a politické a ekonomické stability České republiky. Do konce roku 2017 očekáváme, že celkový investiční objem překročí hranici 3 miliard eur a budou opět padat historické rekordy. Příští rok ovšem přinese změny, a to zejména v typu nemovitostí, které se budou prodávat. Například u obchodních center očekáváme, že celkový objem investic u těchto nemovitostí klesne během příštích dvou let na polovinu. Naopak administrativní budovy by měly zaznamenat nárůst poptávky,“ říká Michal Soták, partner v investičním týmu společnosti Cushman & Wakefield.

Česko předstihlo Polsko v objemu investic do komerčních nemovitostí

Měnící se profil investorů

Za posledních 10 let se trh více než zdvojnásobil, s čímž souvisí i podstatné změny ve skladbě a profilu investorů. Počet zemí, z nichž investoři do Česka přicházejí, je také téměř dvojnásobný. Mezi lety 2005-2008 to bylo 13 zemí. Oproti tomu mezi lety 2013-2017 počet zemí vzrostl na 25. Původně nejaktivnější německé a rakouské investory, kteří zaznamenali výrazný pokles v podílu na investičním objemu, vystřídal v prvenství domácí kapitál. Podíl domácích investorů vzrostl ze zhruba 10 % na 30 %. Roste i objem investic, které pro velké investory spravují specializovaní správcové. Co se týče tzv. exotických zemí, nejvýznamnější jsou Singapur (zejména zprostředkovaně přes akvizici P3), Čína a Jižní Afrika. Vychází to z údajů společnosti Cushman & Wakefield, která porovnala data z let 2005-2008 s lety 2013-2017.

Obchodní centra

V České republice se momentálně nachází zhruba 100 obchodních center. Za poslední dva roky vystřídal majitele asi tucet z nich. Hodnota každého z nich byla nad 50 mil. eur.

„V příštích dvou letech máme v hledáčku už jen 4-5 projektů nad 50 mil eur. Lze tedy usuzovat, že v krátkodobém horizontu současný investiční boom zeslábne. Důvodů je několik. Noví majitelé jsou povětšinou dlouhodobí investoři, kteří nepotřebují rychle prodat a spíše si nemovitosti podrží. Maloobchodu se daří a investoři těží z velmi solidního zhodnocení svých nedávných investic. A konečně je to i skutečnost, že se nová obchodní centra téměř nestaví. Třeba v tomto roce se postavil pouze Central Jablonec, říká Alexander Rafajlovič, partner v investičním týmu společnosti Cushman & Wakefield.

Podle odhadů společnosti Cushman & Wakefield bude činit celkový investiční objem do obchodních center za rok 2017 kolem 1,2 miliardy eur.

•••

* do střední Evropy počítáme: Polsko, Slovensko, Maďarsko, Česká republika

** suma pokrývá segment kanceláří, maloobchodu, průmyslové nemovitosti a hotely.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy