Obliba sdílených pracovních prostor stoupá, zejména v Praze

Sdílené prostory v Praze - stoupající poptávka Regus, největší poskytovatel vybavených pracovních prostor, v prosinci otevře v Praze své již deváté business centrum umístěné v budově Rosmarin Business Centre v Holešovicích, které jsou považovány za jednu z nejperspektivnějších a rychle se rozvíjejících pražských čtvrtí. Centrum nabídne na více než 1200 m2 plně vybavené kanceláře, zasedací místnosti a coworking s kapacitou 150 pracovních míst.   

Nezávislost, flexibilita, nižší náklady. Ale stále častěji i propojování korporátních zaměstnanců s freelancery a lidmi ze start-upů, budování tvůrčího prostředí a s tím související sdílení myšlenek a třeba i obměna stylu práce a výkonnosti. V rámci průzkumu GBS upřednostňuje práci ve sdíleném prostředí 78% respondentů v ČR i kvůli možnosti navazovat nové obchodní, ale i přátelské vztahy. To vše jsou důvody stoupající poptávky po sdílených pracovních prostorách, na kterou Regus reaguje rozšiřováním sítě business center.

Workshopy, pracovní skupiny, školení, prezentace nebo projekty, nad nimiž se potkávají pracovníci z více oddělení jedné společnosti či zástupci dodavatelů. Situací, kdy je třeba změnit obvyklé korporátní prostředí, přibývá s tím, jak se mění těžiště byznysu. I pro něj je stále důležitější kreativita v návaznosti na nové informační a komunikační technologie. A klasický formát kanceláří není podle manažerů vždy vyhovující.

Právě tyto požadavky mají podle Karla Pelána, country managera globální společnosti Regus pro Českou republiku a Slovensko, jsou stále častější. A doplňují tak obvyklou klientelu sdílených, servisovaných kanceláří Regus. Patří mezi ně menší společnosti, manažeři a obchodní zástupci trávící značný čas na cestách nebo nezávislí podnikatelé, poradci, lektoři či školitelé, vyžadující reprezentativní prostory pro své klienty.

"Za naší expanzí stojí proměna trhu. Působí na něm stále více firem i jednotlivců, kteří nechtějí mít náklady na kancelář jako fixní položku a zároveň jim nevyhovuje kavárenské nebo jiné dočasné prostředí. V centrech Regus mohou mít jeden den jednotky čtverečných metrů, druhý klidně několik set metrů pro důležitou prezentaci nebo obchodní setkání," vysvětluje rostoucí oblibu sdílených kanceláří Karel Pelán, přičemž zdůrazňuje výhodu v podobě technologických a kancelářského zařízení, vybavené kuchyně nebo služeb recepce.

Právě flexibilita je jedním z klíčových pojmů na trhu práce a její organizace. Projevuje na pracovních poměrech a komunikaci ve firmách, kdy hlavně mladší zaměstnanci nebo dodavatelé vyžadují větší volnost a neformálnost i v pracovním prostředí. "Závazek je skoro zakázané slovo. V Regusu reagujeme na změnu potřeb klientů klidně ze dne na den, navíc těžíme z celosvětové sítě. V České republice už máme celkem jedenáct center, což oceňují všichni, kdo mají síť klientů nebo dodavatelů i mimo hlavní město," doplňuje Pelán.

Poptávka po tomto typu pracovních prostor vychází rovněž ze strany freelancerů mimo obvyklou byznysovou sféru. Také jim budou určené kanceláře Regus v Rosmarin Business Center v pražských Holešovicích, které mají dlouhodobě pověst jedné z nejprogresivnějších a nejvíce kreativních čtvrtí metropole. Na ploše více než 1200 m2 vznikají standardní privátní kanceláře, stejně jako vzdušné coworkingové prostory a zasedací místnosti. Celková kapacita dosáhne až 150 uživatelů.

Podle Karla Pelána nové zázemí v Rosmarinu může zaujmout také konceptem Spaces, který je přímo určený freelancerům nebo kolektivům tvůrců a odborníků, nejen z oblasti IT. V několika stávajících Regus centrech takto působí několik start-upů i úspěšných jednotlivců. "...a ti jsou cílovou skupinou pro další subjekty na trhu - jejich klienty i dodavatele, kteří s nimi potřebují trávit čas nad projekty," dodává Karel Pelán s tím, že i nové holešovické kanceláře budou přístupné non-stop sedmí dní v týdnu.

Potenciál Regus centra v Holešovicích nespočívá díky vstřícné cenové politice jen v lidech, kteří jsou s touto městskou části spojeni. Je koncipován jako prostor, jehož prostřednictvím by subjekty chtěly na pražský trh teprve vstoupit - třeba díky skvělé dostupnosti a veřejné dopravě. Už nyní operátor registruje zájem ze strany firem působících na sever a východ od Prahy, ve větších skladových i výrobních areálech, pro které je kontakt s metropolí důležitý.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy