Kouř z komína souseda? Můžete chtít i náhradu škody!

TNBiz, 2.10.2017

Obtěžování kouřem z komína je možné řešit kromě stížnosti na obecním úřadě také soudní cestou. Podle právníků je však tato cesta zdlouhavější. Stěžovatel by ale měl v obou případech pořídit důkazy o sousedově jednání. Může se tak dočkat i náhrady škody.

Vadí vám kouř a smrad ze sousedova komína? Pak máte dvě možnosti - buď ho udáte příslušnému obecnímu úřadu nebo na něj podáte takzvanou sousedskou žalobu. V ní se můžete domáhat náhrady škody, která případně kvůli kouři vznikne. "Rovněž soud může uložit sousedovi, aby se zdržel pálení nevhodných paliv," říká Laura Haiselová z právní poradny.

Radnice by však měly takové případy řešit rychleji a navíc musí stěžovatele do 30 dnů informovat o průběhu řízení, když o to požádá. Soudní spor trvá déle. Žalobce by každopádně měl mít důkazy, nejlépe fotografie nebo video kouřícího komína.

"Je dobré pořídit s nějakým časovým odstupem třeba více fotografií, aby bylo jasné, že ten problém je přetrvávající, že to není jednorázová záležitost," doporučuje Haiselová.

Lidé často nechtějí být za stěžovatele nebo udavače, věc proto raději nejprve řeší domluvou. Právní poradny už řeší řadu stížností na sousedy, kteří své okolí obtěžují kouřem z komína. K soudu se ale podle posledních zpráv zatím žádný nedostal. Ústavní soud v červenci rozhodl, že úředníci dál můžou kontrolovat případné znečišťovatele ovzduší.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky