Podzimní aukce umění ve znamení silné poválečné generace a elegantních strojů

V podzimní aukci Sýpky budou nabídnuty originální kreslené návrhy plakátů Tatra Svařovaná smaltovaná plastika Košilka originální autorky Věry Janouškové, nově objevené unikátní kreslené návrhy na plakáty automobilů Tatra nebo bronzové plastiky naklíčených Brambor prodávané na váhu od současného umělce Milana Housera. To vše a mnoho dalšího nabídne Aukční dům Sýpka na své aukci v neděli 15.10. 2017 v 13.30 hod., která proběhne mimořádně v Topičově salonu.

V podzimní aukci Sýpky se budou dražit díla významných českých umělkyň, pro které byly inspirací běžné předměty denní potřeby. Půjde například o unikátní plastiku Košilka od Věry Janouškové. Autorka ji sama svařila z použitých a odhozených smaltovaných předmětů. Jde o mimořádné dílo, v kterém se snoubí autorčin humor a paradoxní srovnání surového a tvrdého materiálu s lehkostí dívčího prádla.

Další výraznou položkou v aukci je mnohokrát vystavovaná Variace na dva trojúhelníky IV. autorky Běly Kolářové, podle jejích slov vyjadřující „naléhavý rozměr obyčejných věcí a jejich potřebnost, opomíjenou v našem uspěchaném světě.“ Jde o asambláž z patentek v původní adjustaci signované autorkou.

Z klasických krajinářských malířských děl stojí za pozornost dvě ranná plátna Antonína Hudečka z krátkého období na Policku.

Koupit si dílo, které má vyvolávací cenu “na váhu“, můžete u plastik Brambora současného autora Milana Housera. Jde o bronzové odlitky naklíčených brambor, které můžete dešifrovat různými způsoby, například jako hyperrealistické sochy nebo jako prolínání nízkého a vysokého v umění.

V aukci se představí také významná díla předních českých umělců Jana Merty, Stanislava Kolíbala, Zdeňka Palcra, Antonína Střížka, Jiřího Koláře, Milana Grygara, Karla Trinkewitze, Václava Stratila nebo Jaroslava Vožniaka.

V podzimní aukci Sýpky budou nabídnuty originální kreslené návrhy plakátů a další díla z nově objevené a dosud neznámé pozůstalosti autora Františka Karduse, který je tvůrcem designu ikonických automobilů Tatra.

V aukci bude mimo jiné představen soubor unikátního kubistického nábytku. Kubistická pohovka a stůl s oktogonální deskou, jejichž autorem je pravděpodobně český protagonista kubistické avantgardy.

Naprosto výjimečným dílem nabízeným v aukci je samotnou autorkou Zdeňkou Braunerovou ručně malovaný Likérový servis. Autorské návrhy skla Zdeňky Braunerové měly již v době svého vzniku nebývalý úspěch. Zahraniční výstavy jejího ručně malovaného skla byly doslova vyprodány. Inspiraci nacházela především v tradičních lidových motivech.

Předaukční výstava:

PRAHA Kontakt pro média:

Galerie u Betlémské kaple Ing. arch. Irena Velková, Sýpka Betlémské nám. 8, Praha 1 +420 608 958 322

5. 10. 2017, 15-18 hod. aukce @sypka.cz

6. - 13. 10. 2017, 10-18 hod.

14. 10. 2017 10-15 hod.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky