V některých lesích teď není bezpečno - kam raději nechodit

TNBiz, 3.11.2017

Nejméně několik týdnů bude kvůli vichřici, která o víkendu řádila v Česku, zakázáno vstupovat do některých lesů. Hrozí tam pády stromů i větví. Jde například o lesy v okolí severočeského Rumburku, Blanska nebo Zlínska. Vstupovat do lesa nedoporučují ani správy národních parků například na Šumavě nebo v Krkonoších.

Zlomené stromy nebo větve, které zůstávají viset zavěšené na jiných. Pohybovat se v některých lesích je po víkendové vichřici Herwart nebezpečné.

"V České republice je ve státních lesích poškozeno odhadem asi 1,5 milonu stromů. Vichřice způsobila škody v lesích v celé zemi, ale Karlovarský kraj spolu s Vysočinou patří k nejpostiženějším," sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

V okolí Kraslice je zákaz vstupu do ledna. Obdobné opatření by mělo platit do konce roku i v okolí Horní Blatné v Karlovarském kraji.

Škody jsou opravdu vysoké a sahají do statisíců. "V týdnu jsme odklízeli stromy z lesních cest a začali opravy poškozených oplocení, práce zdaleka nekončí, začneme také s těžbou," dodala Jouklová.

Seznam škod není definitivní, škody jsou natolik rozsáhlé, že lesníci ještě nestihli zmapovat poničené oblasti. Opatrný by ale měl být každý, kdo do lesa vstoupí. "Doporučujeme, aby se lidé dobře dívali kolem sebe. Ve větvích mohou být zavěšené další větvě a stromy se mohou nadále lámat. Běžci ať nenosí sluchátka, aby měli šanci včas reagovat," varovala mluvčí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky