Otestujte si, zda jste jen zapomnětliví, nebo vám hrozí demence

TNBiz, 8.11.2017

Demencí trpí čím dál více lidí. Do roku 2050 se podle odhadů počet nemocných zvýší dokonce na trojnásobek! S demencí souvisí i Alzheimerova choroba, na kterou upozorňují současné Dny paměti. Otestujte se i vy, jestli jen zapomínáte, nebo trpíte hrozivější nemocí!

Z demence se za poslední desetiletí stal celosvětově rozšířený problém. V současnosti jí trpí asi 44 milionů lidí, v roce 2050 se tento počet podle odhadů zvýší na hrozivých 135 milionů. I v Česku pacientů s touto nemocí přibývá, každoročně asi o 20 tisíc.

Nejčastějšími příznaky demence jsou problémy s pamětí, ale také složité formulování myšlenek a neschopnost cokoliv si naplánovat. Takoví lidé mají také potíže se správně vyjádřit, nepoznávají lidi a někdy ani neví, jak používat každodenní věci. Může se jim dokonce změnit osobnost.

Na problém se snaží upozornit Česká Alzheimerovská společnost. Právě Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence - platí to tak ve více než polovině případů. Pozornost veřejnosti na tuto nemoc se snaží upoutat kampaní Dny paměti, v rámci nichž se můžete nechat bezplatně vyšetřit. Seznam míst najdete zde.

Pokud máte obavu, že byste mohli vy nebo vaši blízcí demencí trpět, si můžete vyzkoušet v jednoduchém testu. Ve spolupráci s lékaři ho vytvořil německý deník Bild.

Seznam slov

Požádejte svého partnera, aby vám přečetl následující seznam deseti slov. Pak se pokuste zopakovat tolik slov, kolik dokážete. Na jejich pořadí nezáleží.

talíř, pes, lampa, dopis, jablko, kalhoty, stůl, louka, sklenice, strom

Poté, co vyjmenujete všechna slova, na která jste si vzpomněli, nechte partnera, aby vám seznam přečetl ještě jednou. Znovu zkuste vyjmenovat tolik slov, kolik dokážete.

Za každé správně řečené slovo si počítejte jeden bod (maximální počet je 20)

Převod číslic

Číslice můžete zapsat jednak numericky, jednak slovem – například 5 nebo pět. Převeďte čísla do slovního zápisu a naopak.

209 =

4054 =

Šestsetosmdesátjedna =

Dvatisícesedmdesátdva =

(maximální počet bodů jsou 4)

V supermarketu

Snažte se vyjmenovat co nejvíc věcí, které můžete koupit v supermarketu. Máte na to jednu minutu.

Za každé správně řečené slovo si počítejte jeden bod (maximální počet je 30)

 

Matematické řady

Váš partner vám přečte řadu čísel, vy tuto řadu zopakujete, ovšem v opačném pořadí – tedy od konce na začátek. On například řekne 4, 5, vy řeknete 5, 4.

7-2
8-6
4-7-9
3-1-5
5-4-9-6
1-9-7-4
2-7-5-3-6
1-3-5-4-8
8-1-3-5-4-2
4-1-2-7-9-5

Započítejte tolik bodů, kolik číslic měla nejdelší řada, kterou jste zvládli zopakovat bez chyby (maximálně tedy 6)

Opakování seznamu slov

Vzpomínáte si na první úkol, ve kterém jste měli opakovat slova ze seznamu? Zkuste jich vyjmenovat tolik, na kolik si vzpomenete.

Za každé správně řečené slovo si počítejte jeden bod (maximální počet je 20)

Výsledky

V každé úloze jste získali určitý počet bodů. V tabulce je u každé úlohy napsáno, jakým číslem je daný počet bodů hodnocen, pokud je vám méně než šedesát nebo více než šedesát. Například v první úloze jste dosáhli 10 bodů a je vám více než šedesát - započítáte si číslo 2. Čísla ze všech úloh sečtěte a podívejte se, jak na tom jste. Mějte na paměti, že test je pouze orientační.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Nov2017/2069114.jpg?d41d



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky