Jak připravit zahradu na zimu?

Zazimování je důležité

Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny každý pátý Čech vlastní nějaký rekreační objekt se zahradou a 41 procent by ho rádo vlastnilo. Pokud také máte zahradu, přečtěte si v následujícím článku několik tipů, jak zahradu na zimu připravit, aby se na jaře probudila v plné parádě.

Postarejte se o trávník

Nejzásadnějším úkonem, který musíte udělat, je péče o trávník. Ten byste měli těsně před zimou naposledy posekat, zhruba na 3 až 4 centimetry. Dále je důležité trávník dobře prohrabat a zbavit spadaného listí, které můžete nahrabat ke stromům kvůli vláze nebo ho využít k ochraně dolních částí rostlin a kořenového systému. Samotný trávník pak můžete ještě ošetřit přípravkem proti plevelům a určitě ho přihnojte speciálních hnojivem. Jakmile nastane zima, je vhodné na trávník vůbec nevstupovat, pokud teplota klesne pod nulu. Trávník se tím poláme a zničí.

Voda a zahradní příslušenství

Nezapomeňte vypnout přívod vody a vypusťte také veškerou vodu z trubek, aby vám v zimě mrazem nepopraskaly. Ušetříte si tím mnoho starostí. Všechno nářadí očistěte od hlíny, nůžky a nože naostřete a uložte na suché místo. Očistěte zahradní stroje a z nádrže sekačky na trávu vylijte palivo.

Co se stromy?

Právě před zimou je nejlepší doba na zbavení se starých či nemocných stromů, u těch ostatních pečlivě sesbírejte všechny zbylé plody. U citlivých stromků můžete nadzemní část obalit rohoží. Bydlíte-li v blízkosti lesa, kde se vyskytuje zvěř, nezapomeňte ochránit keříky a stromky před jejich okusováním. Nejstarším způsobem ochrany kmenů stromů proti okusům je jich obalení chvojím jehličnanů. Na ochranu můžete také použit plastové nebo králíkářské pletivo.

Nezapomínejte na květiny

U trvalek je vhodné rozlišovat, o jaký druh květiny přesně jde. Mnohé z nich totiž můžete nechat tak, jak jsou. Jedná se například o květiny typu třapatky, hvězdnice, zavitnutky nebo třapatkovky. Naopak květiny, které se doporučují na podzim seřezat až u země, jsou plamenky.

Pokud se chcete příští rok na jaře těšit z hezkých narcisů, tulipánů nebo kosatců, pak je právě nejvyšší čas tyto cibuloviny vysadit. Nádoby se zakořeňujícími cibulkami nesmí promrznout. Můžete je přes zimu uložit na bezmrazé místo v domě nebo do sklepa – teplota by zde neměla překračovat 10°C.

Máte-li skleník

Také skleník je třeba připravit na zimu, a to zejména tehdy, není-li vyhřívaný. V první řadě byste se měli zaměřit na půdu – zbavte ji všech rostlinných zbytků a minimálně do hloubky 30 cm ryjte. Dále skleník řádně vydesinfikujte a vyčistěte všechny květináče, bedny či sadbovače. Nakonec zkontrolujte stav konstrukce a vyměňte případná prasklá či rozbitá skla.

Udržujte bazén i jezírko

Jestliže máte na zahradě bazén nebo jezírko, i o ty je třeba se postarat. Veškeré vodní plochy je dobré přikrýt sítí, která zachytí padající listí. Pokud máte vodní rostliny (například lekníny), vyjměte je a nechte je v kyblících v teplejším prostoru. Pokud máte plastový bazén, doporučuje se vodu před příchodem mrazů zcela vypustit, naopak u fóliových bazénu stačí vypustit 2/3 vody z celkového objemu.

Pozor na hračky pro děti

Máte-li ve vaší domácnosti děti, nezapomeňte zazimovat také hračky a trampolínu. Tu můžete uschovat do garáže či do sklepa nebo ji na zimu alespoň částečně demontovat, aby vám za silného větru nepoškodila váš dům či zahradu.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada