Nad Evropu se dostal radioaktivní oblak, šířil se zřejmě z Ruska

TNBiz, 10.11.2017

Nad Evropu se dostal další radioaktivní oblak! Větší množství ruthenia uniklo zřejmě ze zařízení v Rusku nebo Kazachstánu. Informoval o tom francouzský institut pro jadernou bezpečnost IRSN.

Několik stanic v Evropě naměřilo do poloviny října zvýšený výskyt izotopu ruthenia 106. Podle IRSN ho nezpůsobila nehoda v reaktoru. Látka unikla v Rusku nebo Kazachstánu v posledním zářijovém týdnu.

Místo, odkud radioaktivní látka unikla, není přesně známé. Francouzský institut pouze uvedl, že na základě hodnot naměřených po celé Evropě věci vypočítali, že se tak stalo někde mezi Volhou a Uralem.

IRSN informoval, že radioaktivní látka unikla zřejmě z nemocnice, kde se provádí radioterapie, nebo továrny na zpracování ruthenia. Kromě léčby rakoviny se využívá také v energetických satelitech.

Podle úřadu uniklo větší množství ruthenia, mezi 100 až 300 teraBecquerely. Zároveň ale IRSN zdůraznil, že radioaktivní oblak neohrožuje zdraví Evropanů. Také riziko kontaminace potravin je nízké, proto nejsou nutná žádná opatření pro kontrolu zboží z dovozu.

Na zvýšenou radioaktivitu v ovzduší už dříve upozornily měřicí stanice v Německu, Rakousku a Itálii. Ani tamní experti ale neodhalili přesnou příčinu nebo místo, odkud látka unikla.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky