Bezpečnostní dveře potřebují hlavně v Praze, Ústeckém a Středočeském kraji

Nejméně vloupání je na Zlínsku Zloději dnes při vloupání používají stále nové a propracované metody a neváhají loupit i pro pár stovek. Loupí se všude, nejvíce vloupání je ale dlouhodobě v Praze, Ústeckém kraji a ve Středních Čechách.

Nejvíce vloupání dlouhodobě v Praze, nejméně na Zlínsku

Podle projektu Česko v datech v absolutních počtech krádeží vloupáním dlouhodobě vede Praha, v průměru posledních dvanácti let zde policisté řešili přes 9 600 vloupání ročně. V těsném závěsu je Středočeský kraj, tam se v průměru od roku 2005 řešilo téměř 8 200 vloupání ročně.

Při zohlednění počtu obyvatel v jednotlivých krajích zůstane s nejvyšším počtem krádeží vloupáním opět Praha, za ní pak Ústecký a Středočeský kraj. Nejbezpečněji je pak v tomto ohledu v krajích Zlínském, Pardubickém a na Vysočině.

Pozor na podvody

Ostražitost před falešnými podomními prodejci a jinými podvodníky má už člověk zažitou. V České republice ale operují také desítky skupin, které, zejména na sídlištích, plošně prodávají a instalují lidem nekvalitní a nefunkční bezpečnostní vložky a jiné komponenty. Často se tito falešní prodejci nestydí předstírat, že jsou posláni společenstvím vlastníků, nebo bytovým družstvem, odkazují se na jména sousedů, čímž se snaží vzbudit důvěru. Nejen, že tak lze přijít o peníze, vyhozené za nefunkční a předražené bezcenné zámky, ale také se množí případy, kdy tyto skupiny jsou napojené na různé lupiče a těm předávají náhradní klíče od nainstalovaných vložek, takže mohou loupit na jistotu a se vším pohodlím. Jedinou jistotou je nákup bezpečnostních dveří a veškerého příslušenství u prověřených prodejců či přímo u výrobce.

Obranou jsou bezpečnostní dveře

Proti lupičům se lze účinně bránit certifikovanými bezpečnostními dveřmi a dodržováním základních pravidel bezpečnosti. „Proti často velmi důmyslným trikům či moderním metodám jako je bumping jsou jedinou obranou kvalitní bezpečnostní dveře certifikované ve třetí či čtvrté bezpečnostní třídě. Když je zloději vidí, automaticky jdou dále, protože jsou si jistí, že některý další byt zabezpečen nebude,“ říká Ivan Pavlíček, expert na zabezpečení domácností, Next. „Bezpečnostní dveře v běžných podmínkách zloděj nepřekoná ani za použití nejmodernějších metod a takto zabezpečené byty vykrádány nejsou,“ dodává odborník.

Bezpečnostní kamery, pozor na právo

Stále rozšířenějším nástrojem ochrany majetku se stávají bezpečnostní kamery. Jejich použití ale rozhodně není právně jednoduché. Majitelé totiž mohou zasahovat do soukromí natáčených osob. K provozování kamerového systému se lze uchýlit až tehdy, pokud nelze účelu dosáhnout jinak, například dostatečným fyzickým zabezpečením. A jestliže kamera uchovává pořízené záznamy a na jejich základě lze identifikovat konkrétní osoby, je nutné se registrovat u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Snímané osoby musí být rovněž o provozování kamerového systému vhodným způsobem informováni.

„Zlodějům vedle nezabezpečených vstupních dveří do domácností nejvíce nahrává nevšímavost sousedů. Přitom dobré vztahy mezi sousedy a přehled, kdo v domě bydlí a kdo se v něm pohybuje jsou tou nejjednodušší ochranou,“ informuje Ivan Pavlíček, Next.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky