Na Vysočině se po 200 letech objevil vlk. Zachytila ho fotopast

TNBiz, 8.12.2017

Vlkům se na území Česka evidentně daří. Pohyb dalšího z nich zdokumentovala fotopast myslivce z Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Informoval o tom portál Šelmy.cz

Pobytové znaky ověřila zooložka Hnutí DUHA Olomouc Barbora Turbaková. Těmi jsou stopní dráha a trus. Právě ten by mohl odhalit původ vlka.

Například vlk zabitý letos v březnu na D1 pocházel z Karpat a do Čech cestoval celých 300 km. Nedávno byl také nahlášen pohyb vlka na Šternbersku. To svědčí o tom, že se vlci mohou objevit prakticky kdekoliv na našem území.

Návrat vlků je podle odborníků pro české lesy prospěšný, protože pomáhají přirozeně snižovat stavy kopytníků a tím i škody na lesích.

"Překážkou rychlejšího osidlování naší krajiny velkými šelmami je pytláctví i hustá silniční síť, na Vysočině je to především téměř neprůchodná dálnice D1. Ta se stala osudnou například pro rysa a vlka. Podobné údaje i další pozorování naznačují význam Vysočiny pro dálkové přesuny velkých savců. Tato zvířata tady ale mohou najít vhodná místa i pro trvalý výskyt.“ uvedl Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Žďárské vrchy pro Šelmy.cz

Vlci byli na Vysočině spatřeni naposledy na začátku 19. století. Mají tu dokonce pomník, že poslední zde žijící vlk byl uloven 2. ledna 1830. Jeho kůži vypreparovali a vystavili na hradě Pernštejn.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky