Nové tepelné čerpadlo: úsporné vytápění budov s vysokými enegetickými nároky

Kompresor s řízeným výkonem se navíc vždy přizpůsobí aktuální potřebě tepla

Česká republika leží v mírném podnebném pásu, pro nějž je charakteristické střídání čtyř ročních období a časté změny počasí doprovázené výkyvy teplot. Tyto podmínky zvyšují nároky, které jsou kladeny na zdroj vytápění využívaný v budovách s vysokou spotřebou energie. S polečnost NIBE Energy Systems CZ, výhradní dodavatel kvalitních švédských tepelných čerpadel NIBE do České republiky a na Slovensko, však nyní představuje zajímavou novinku tepelné čerpadlo systému země-voda NIBE F1355, které je určené do objektů s velkou energetickou náročností. Plynule řízený výkon , sezónní topný faktor až 5,35 a třída energetické náročnosti A+++ z něj činí velmi efektivní zařízení pro vytápění, chlazení a ohřev vody, které lze využít k řízení až 8 topných okruhů.

Tepelné čerpadlo systému země-voda NIBE F1355  s rozsahem výstupního výkonu 4 – 28 kW patří mezi stabilní a spolehlivé zdroje vytápění a ohřevu vody. Pomocí kolektorů uložených v mělké hloubce nebo hlubinných vrtech totiž odebírá teplo ze země a není tak vystavené nestálým povětrnostním podmínkám a častým změnám teplot jako např. venkovní jednotky tepelných čerpadel systému vzduch-voda. Tento model navíc disponuje propracovaným řešením, díky kterému je vhodný k instalaci do bytových domů, průmyslových objektů nebo veřejných budov s velkou energetickou náročností.

„V kolektorech standardního tepelného čerpadla cirkuluje nemrznoucí kapalina, která absorbuje teplo ze země a předává ho chladivu ve výparníku. Páru, která tak vzniká, nasaje a stlačí kompresor, čímž dojde k prudkému vzrůstu její teploty. Následně je zahřáté chladivo odvedené do kondenzátoru, ve kterém se teplo předá vodě v topném systému domu a chladivo znovu zkapalní. Nový model NIBE F1355 se však liší tím, že je vybavený dvěma kompresory s výstupní teplotou topné vody až 65 °C, které zajišťují ještě lepší řízení jeho výkonu, delší provozní dobu, menší opotřebení, vyšší bezpečnost a nízkou hladinu hluku. Oba mohou pracovat souběžně i samostatně a umožňují prakticky libovolné systémové řešení pro co nejoptimálnější vytápění, ohřev vody, ohřev bazénu, chlazení či větrání. Kompresor s řízeným výkonem se navíc vždy přizpůsobí aktuální potřebě tepla a výrazně tak snižuje provozní náklady. Tepelné čerpadlo díky tomu disponuje při zahrnutí vlivu regulátoru energetickou třídou A+++,” vysvětluje Jiří Sedláček, ředitel prodeje NIBE Energy Systems CZ, divize skupiny NIBE, která v letošním roce prodala rekordních 2 000 ks tepelných čerpadel, a dodává: „Velkou výhodou nového modelu NIBE F1355-28 je variabilita jeho použití, a to zejména u instalací s velkými rozdíly v požadavcích na výstupní výkon – např. u velké budovy s malou spotřebou teplé vody nebo u malého objektu s velkým bazénem. Pokud se zde využívá tepelné čerpadlo s konstantním výkonem, bývá nutné dimenzovat prvky systému (např. ohřívač teplé vody, akumulační nádobu nebo bazénový výměník) s ohledem na výkon zdroje. Instalace tepelného čerpadla NIBE F1355-28 s regulací výkonu v rozsahu 4-28 kW tak může přinést nezanedbatelné investiční úspory např. použitím menšího ohřívače teplé vody nebo akumulační nádoby, než by zajistil systém s neřízeným výkonem kompresoru. Menší komponenty systému navíc snižují nároky na prostor technické místnosti, který lze následně použít k jiným účelům.”

Mezi další přednosti nového modelu NIBE F1355 patří rovněž nadstandardní sezónní topný faktor (SCOP) až 5,35 při 0/35 0C, tichý provoz, barevný displej s jednoduchým a intuitivním ovládáním nebo možnost ovládání pomocí tabletu a mobilního telefonu s přístupem na internet prostřednictvím služby NIBE Uplink. Jedná se navíc o alternativní zdroj energie, který není závislý na fosilních palivech, což minimalizuje emise CO2 vypouštěné do ovzduší.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika