Novoroční detox: vyhněte se sýrům, pomůže polníček

TNBiz, 4.1.2018

Po Vánocích plných cukroví a smažených jídel i silvestrovských oslavách, které se neobejdou bez chlebíčků a chipsů, potřebuje tělo pořádnou očistu. S novým rokem sice často přichází období diet a cvičení, odbornice na výživu ale varuje, že základ je v detoxu těla.

Konec roku je - co se nezdravých jídel týče - plný pokušení. Právě v období vánočních svátků a silvestra je sladkých a slaných lákadel tolik, že lidé často upouštějí od zdravých stravovacích návyků, šťastně si zahřeší nad mísou cukroví nebo chlebíčků a s prvním lednem se opět vracejí k přísnému režimu v rámci některého z novoročních předsevzetí.

Ta obvykle provázejí cvičení a zdravá strava. Podle odbornice na výživu Dagmar von Crammové ale lidé často zapomínají na to nejdůležitější - na očistu těla.

Detox organismu přitom s člověkem dokáže divy. Je ideálním způsobem, jak tělo zbavit škodlivých látek a nastartovat organismus. Lidé se cítí "lehčí" i veselejší. Rady expertky, co dělat po svátcích, přináší německý deník Bild.

Na tahle jídla pozor

Pokud chcete tělo pořádně pročistit, vyhnout byste se měli jídlům, která obsahují hodně proteinů, soli, tuků nebo dehydratují tělo. Do této skupiny potravin patří všechny uzeniny, maso a ryby, sýry a mléčné výrobky, vajíčka, chléb, kafe či alkohol. Neznamená to ovšem, že byste tato jídla neměli jíst nikdy! Jen je dobré je na čas vyřadit.

Jídla vhodná k očistě

Do svého jídelníčku byste naopak měli více zařadit potraviny obsahující větší množství vlákniny (která napomáhá trávení a vylučování odpadních látek z těla), vitaminů a minerálů. V neposlední řadě byste měli pít dostatečně množství vody.

 

ovoce - pomeranče, mandarinky i borůvky mohou mít kyselejší chuť, tělo ale nepřekyselují. Oproti tomu jsou tyto potraviny bohaté na vitaminy, borůvky navíc obsahují velké množství antioxidantů, které organismus chrání před volnými radikály

• saláty z cikorky, ředkviček, rajčat i okurek dodávají tělu potřebné vitaminy, výborný je i polníček, který díky obsahu kyseliny listové, hořčíku a železa skvěle působí na nervovou a cévní soustavu

zelenina - mrkev, paprika, celer, sladké brambory, cibule, pórek, červená řepa, květák, čínské zelí, kapusta a brokolice- to všechno odbornice doporučuje

místo soli používejte raději bylinky jako petržel, tymián nebo bobkový list

Takhle může vypadat váš den

• snídaně - je nejdůležitější součástí dne! Protože tělo celou noc regeneruje, potřebuje dočerpat energii. V případě, že nejste zvyklí po ránu jíst, můžete začít třeba čerstvým ovocným salátem nebo kompotem (vyhněte se cukrům!)

• oběd - ideální je začít polévkou (nejlépe vývarem), k hlavnímu chodu je vhodné dodat třeba dušenou zeleninu

• svačiny - dobře poslouží zelenina jako rajčata, mrkev nebo okurky, které napomáhají pročišťovat tělo

večeře - zeleninový vývar


"Když budete tento plán dodržovat dva dny, budete se cítit lépe, můžete shodit i dva kilogramy," říká odbornice na výživu Dagmar von Crammová. Zároveň ale upozorňuje, že základem je jíst pravidelně. "Pomáhá to," dodává.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky