Neobvyklá investice: kupte si dům v italském městečku za 1 euro, zabráníte jeho vylidnění

TNBiz, 30.1.2018

Netradiční způsob boje proti vylidňování zvolilo městečko Ollolai, které leží na Sardinii. Opuštěné domy novým majitelům prodá už za 1 euro, tedy v přepočtu za 25 korun. Za tuto neuvěřitelně nízkou cenu získáte historický žulový dům.

Městečko nabízí za jedno euro stovky domů. Starosta Ollolai Efisio Arbau se tak rozhodl bojovat proti tomu, aby se z Ollolai stalo město duchů. Za posledních 50 let se populace města zmenšila z 2 250 na 1 300.

"Mou misí je zachránit naše jedinečné tradice před upadnutím v zapomnění. Hrdost na naší minulost je naší sílou. Vždycky jsme byli odhodlaní lidé a nenecháme naše město zemřít," řekl starosta Arbau americké televizi CNN.

Ollolai je hlavním městem horského regionu Barbagia. Ulice jsou ale prázdné, protože mladí lidé se přestěhovali do větších měst. Ve městě ovšem stále žijí pastýři, kteří vyrábějí tradiční ovčí sýr.

Aby vdechl městu nový život, přesvědčil starosta Arbau pastýře, farmáře a řemeslníky, kteří vlastnili opuštěné domy, aby je zdarma přepsali na obec.

"Tyto nádherné staré domy jsou postavené z tradiční šedé žuly, která tvoří okolní hory a pobřeží. Musíme domy po našich babičkách přivést k novému životu," říká starosta Arbau.

Město je tak nabídlo na realitním trhu za směšnou cenu. Domy jsou ale ve špatném stavu a nový majitel se musí zavázat, že zakoupený dům do tří let opraví. CNN odhaduje, že oprava vyjde minimálně na 650 tisíc korun. Starosta prozradil, že se mu ozvalo už 100 zájemců z celého světa.

Jedním z prvních, kdo si koupil v Ollolai dům za hubičku, byl penzista Vito Casula, který se dříve živil jako stavař. Dvoupatrový dům opravil, dokonce zrekonstruoval i historický nábytek.

"Žili jsme poblíž a Ollolai často navštěvovali. Jednoho dne jsme s manželkou viděli inzerát v novinách. To byla příležitost. Je to tiché město zamrzlé v čase, nabízí klidný a zdravý život. Čerstvý vzduch, žádný smog a skvělý výhled mají léčivé účinky. Přestaly mě bolet kosti a záda," prozradil Casula CNN.

Pochvaluje si také, jak je přijali místní. "Nikdy mi nedovolí za nic platit v baru a neustále nás zvou na oběd nebo večeři," ocenil Casula.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality