Další most uzavřen, v Česku je jich v havarijním stavu téměř sto

TNBiz, 31.1.2018

Na okraji Havlíčkova Brodu musel kraj Vysočina urychleně uzavřít pro veškerou dopravu jeden z mostů. Může za to jeho havarijní stav. Lidé ho v nejbližších měsících budou muset dlouze objíždět a to nejméně až do podzimu.

Starý most přes říčku Šlapanku v havlíčkobrodské části Mírovka dosloužil. Hrozí, že se zřítí, i proto ho Kraj Vysočina uzavřel. "Opěra směrem na Baštínov má únosnost blízkou nule. Pilíři na základě provedených vrtů ani nebylo možno přiřadit žádnou třídu betonu. Objevili jsme kavernu v opěře a zjistili výraznou mezerovitost s teoreticky nulovou pevností betonu," uvelda mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Přes most mohou teď jen pěší , aby tam nemohlo projet žádné auto, jsou tam zákazové značky i zábrany. Problém to znamená hlavně pro místní, musí na 8 kilometrovou objížďku.

V březnu nebo dubnu se začne s jeho demolicí. Půl roku pak bude trvat stavba nového mostu. Celkové náklady na zbourání starého a stavbu nového mostu by se měly vyšplhat na deset miliónů korun.

V havarijním stavu je podle nových studií 96 mostů po celé republice. Nejvíce jich je v Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Po některých z nich přitom vedou klíčové dopravní tepny. Nedávno třeba musel být uzavřen pro veškerou dopravu Libeňský most v Praze. O tom, kdy bude podepřen a alespoň částečně se tak na něj bude moci vrátit doprava, se zatím jedná. Ve špatném stavu jsou ale i jiné pražské mosty.

 

Na stav mostů a lávek se v Česku začalo ve velkém dohlížet hlavně poté, co se v prosinci zřítila lávka pro pěší v pražské Troji. Zranili se přitom 4 lidi. Za zřícením lávky stála zkorodovaná závěsná lana. Stavba nové bude trvat nejméně do jara příštího roku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy