Nábytek z palet? Vyrobte si ho sami

Zahradní posezení z palet

Nábytek z palet hýbe světem. Stává se originálním doplňkem v interiéru, venku zapadne do přírodního prostředí. Další výhodou paletového nábytku je, že si jej můžeme vyrobit sami. Není nic jednoduššího, než si z projektové palety vyrobit sezení, stůl nebo polici. Nevíte jak na to? Nechte se inspirovat návody odborníků z Hornbachu.

„Pokud se vám líbí paletový nábytek nebo paletové bytové doplňky, jistě uvítáte naši širokou nabídku projektových palet. Snadno z nich vytvoříte například venkovní nebo vnitřní posezení, stoly, postele. Fantazii se meze nekladou. Projektové palety jsou ze smrkového dřeva s klasickým rozměrem 120 x 80 x 15 cm, na výběr máte z bílé, antracitové, hnědé, pinie, šedé a světle hnědé barvy,“ radí David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Dále pro projekt budou potřeba šrouby, šroubovák, úhelník nebo metr.

 

Sezení z palet

Připravte si tři nejlepší a nejstabilnější palety. Položte dvě palety na sebe a přišroubujte je. Třetí paletu použijte na opěradlo. Postavte paletu na delší stranu a na několika místech ji pořádně přišroubujte. Opěradlo musí být stabilní a vydržet zátěž. Výrobu sezení můžete podle fantazie upravovat – prodloužit nebo zvýšit. Výhodou palet je, že si můžete nábytek na zkoušku poskládat a až si bude jisti finální podobou, tak ho sešroubovat.

  

Stolek na kolečkách

Vezměte si paletu a na spodní stranu do rohů přišroubujte čtyři stabilní kolečka. Paletu s již připevněnými kolečky pak přiložte na druhou paletu a dobře je k sobě přišroubujte. Pokud nechcete, aby stůl byl pojízdný, můžete místo koleček použít další paletu jako boční stěny a zároveň nohy stolu.

  

Police z palet

Pro sestavení základní police budete potřebovat dvě palety a dřevěná prkna, která by měla být tak dlouhá, jak dlouhá bude police. Množství prken vypočítejte podle jejich šířky, aby byl pokryt celý povrch police. Obě palety postavte na hranu, proti sobě. Vzdálenost mezi nimi nechte podle délky připravených prken. Palety musí být k sobě otočeny spodní částí, aby se na vzniklé výstupky dala položit dřevěná prkna. Těmi totiž dotvoříte police. Pokud budete polici montovat ke stěně, raději palety přišroubujte už nyní. Na připravené palety připevněte prkna, tak vznikne horní deska police. V případě, že regál bude stát v prostoru, je nutné kvůli stabilitě vyrobit na zadní straně diagonálu. Dvě překřížená prkna se připevní k zadní straně police. Aby k sobě byla prkna dobře upevněna, v místě spoje se dlátem vydlabe prostor.

   

Fantazii se meze nekladou

Vyrobit nábytek z palet je jednoduché. Návody je možné upravit podle fantazie. Ze sezení přidáním dalšího takové křesla vznikne sedačka. Pokud nechcete, aby stolek byl pojízdný, můžete místo koleček použít další paletu jako boční stěny stolu a zároveň jeho nohy. Pro nižší stolek jednu paletu rozpulte a každou půlku použijte na jednu stranu. Polici z palet můžete zvýšit přidáním dalších palet.

 

Pro řezání dřevěných palet použijte úhlovou brusku. Při výrobě nábytku se nemusí používat pouze projektové palety, ale pomoci mohou i dřevěná prkna a latě. Pokud je to potřeba, paletu před použitím ještě zbruste a natřete akrylovou barvou. Nátěr nechte pořádně zaschnout. 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry