Jak u domu postavit terasu

Zahradní terasa

 

Ozdobou každého rodinného domu nebo chalupy je terasa. Ať už se rozhodujete mezi přírodním kamenem, dlaždicemi z jemné kameniny, betonovou dlažbou, dřevem nebo WPC, důležitá pro stavbu je základová plocha. Pokud připravíte dobré základy, budete mít pokládku terasových desek snazší. Nechte se inspirovat praktickým návodem odborníků z Hornbachu, jak u domu vybudovat terasu.

„Plochu terasy si vyznačte pomocí napnuté zednické šňůry nebo značkovacím sprejem. Na délku i šířku přidejte vždy 20 cm. Z plochy vykopejte zeminu do takové hloubky, aby celá konstrukce měla požadovanou výšku pod dveřmi terasy,“ radí Richard Klička, odborník z oddělení stavby v projektových marketech Hornbach a dodává, že při kopání je důležité vytvořit směrem od domu sklon 2 %, díky čemuž se bude voda automaticky odvádět od základů domu. Připravenou plochu zhutněte vibrační deskou.

Příprava základové plochy

Dvouprocentní sklon terasy nastavíte pomocí nataženého zednického provazu. U zdi domu na výšku definovaného horního okraje terasy upevněte provázek, pomocí vodováhy ho metr veďte ve vodorovné pozici. Každý metr vzdálený od domu označte další vztyčný bod, v každém bodě provaz přidělejte pomocí lepenky o 2 cm níž. Tento krok opakujte po každém dalším metru až na konec terasy. Na konci provázek upevněte do dané výšky vyznačení. Takto vedená zednická šňůra vytvoří rovnoměrný sklon 2 %.

Stavba obrubníků

Základovou plochu začněte stavbou obrubníků. „Obruby se umisťují na zhutněnou zeminu podél plánované konstrukce, rozměr vnějších okrajů by se měl dotýkat vytyčené zednické šňůry. Rozmíchejte venkovní stavební beton, aby byl navlhlý, a naneste ho na zem jako 4 až 5 cm silný pás pro první obrubu,“ vysvětluje Richard Klička z Hornbachu. Obrubník se umístí do připraveného betonu a zaklepe gumovou palicí. Přitom je důležité podle vodováhy sledovat vodorovné usazení. Tímto způsobem se pokládají obrubníky po celém okraji terasy.

Základní deska z dlažebního štěrku

Podle druhu terasové krytiny lze vnitřní prostor vyplnit mrazuvzdorným materiálem a zhutnit 4 cm vrstvou dlažebního štěrku. Terasové desky je možné pokládat už na takto připravený štěrk. Další variantou je štěrk zalít betonem anebo do něho postavit rektifikační terče, jejichž výhodou je snadná úprava výšky. Při pokládce terasových desek rovnou na štěrkové podloží, musí být povrch zcela rovný a s daným 2% sklonem. Rovný povrch vytvoříte pomocí T profilu jako stěrky. Podle šňůr tak pomocí stahovacích latí vyrovnejte potřebný sklon a celou plochu stáhněte.

Příprava terasových desek

Před samotnou pokládkou terasových desek zkontrolujte, zda nejsou poškozené. „Již položený materiál nelze reklamovat. Při pokládce se řiďte pokyny od výrobce. Ještě nepoložené desky je nutné bezpečně uschovat,“ doporučuje odborník z Hornbachu a dodává, že u potažených desek může zakrytí fólií vést k orosení, které může vyvolávat vykvétání. Potažené desky proto až do zpracování nechte uskladněné bez fólie na nějakém chráněném místě.

„Pokud pro pokládku nechcete desky přiřezávat, je nutné přesně změřit plochu mezi obrubami. Kromě rozměrů desek zohledněte také šířku spáry mezi deskami a od okraje,“ radí Richard Klička z Hornbachu, „pokud bude nutné desky přiřezávat, naplánujte položení celých desek na důležitá a dobře viditelná místa a nařezané desky pokládejte u strany domu.“

 

Pokládka terasových desek

Desky se pokládají od kraje, aby se nemuselo šlapat po ploše se štěrkem. U okrajů zachovejte mezeru na spáry. „První řadu desek položte přesně v zákrytu, chyby při pokládce první řady se vždy projeví i na všech dalších řadách. Proto desky pokládejte vždy s rovnoměrnou mezerou, pro udržení správné šířky spárů použijte spárovací křížky a rovnost povrchu stále kontrolujte podle vodováhy,“ radí Richard Klička z Hornbachu. Terasové desky lze pokládat s křížovými spárami nebo přesazenými spárami. Lehce poklepejte desky gumovou palicí do štěrkového lože.

 

Gumová palice by neměla barvit. Během pokládky vodováhou kontrolujte rovinnost mezi deskami a v případě potřeby je vyrovnejte. Příliš zatlučené desky se nadzdvihnou a podloží trochou štěrku. Po dokončení pokládky se odstraní spárovací křížky. Spáry se zajistí spárovacím štěrkem, který se úhlopříčně ke spárám zamete.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada