Rekordně nízké hypotéky jsou definitivně pryč

Dražší hypoteční úvěry a výrazně menší zájem o ně. Tak začal letošní rok na hypotečním trhu. Průměrná hypoteční sazba v lednu podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla na 2,28 procenta. Banky v prvním měsíci letošního roku uzavřely 7783 hypotečních smluv, což je v porovnání s loňským prosincem propad o 1568. Nižší zájem o hypotéky je dán jednoznačně přísnějšími pravidly pro jejich poskytování i rostoucí základní úrokovou sazbou, která je prodražuje. Vzhledem k deklarované ochotě České národní banky (ČNB) i nadále základní sazbu zvyšovat je jasné, že je doba rekordně levných hypoték definitivně pryč.

Zásadní problém pro přístup k hypotékám jsou nekoncepční zásahy ČNB, které výrazně omezují dostupnost hypotečního financování pořizování vlastních nemovitostí. Nejprve bankám doporučila (rozuměj nařídila) poskytovat maximálně 80procentní hypotéky. To znamená, že na pořízení průměrného bytu v Praze, jehož cena na konci loňského roku dosáhla 6,4 milionu korun, zájemce potřebuje minimálně jeden a čtvrt milionu korun ze svého. Tak vysokou částkou však disponuje pouze mizivé procento zájemců o nové bydlení, proto se ji snažili sehnat jinak – například spotřebitelským úvěrem či úvěrem ze stavebního spoření.

To však bylo také trnem v oku centrálních bankéřů, ČNB proto i tuto praxi zatrhla. Komerční banky ji poslechly a od letošního roku dofinancování hypotéky jiným úvěrem neumožňují. Dostupnost hypoték tak výrazně poklesla a pro většinu domácností se sny o vlastním bydlení staly jen nesplnitelnou touhou.

Problém v budoucnu by však mohli mít i ti, kteří se v minulých měsících nechali zlákat extrémně nízkými hypotečními úroky a vzali si úvěr takzvaně „na krev“. Vzhledem k očekávanému pravidelnému zvyšování základní úrokové sazby a z něj vyplývajícímu zdražování všech úvěrů včetně těch hypotečních, musí všichni počítat s výrazně horšími podmínkami při nejbližším refinancování hypotéky po skončení současného fixačního období. Domácnosti by proto měly využít aktuálních nižších měsíčních splátek k vytvoření dostatečné rezervy pro to, až se jim měsíční výdaje na hypotéku opět zvýší. Jinak mohou o své vysněné bydlení v nejhorším případě i přijít.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika