Přibývá úrazů a otrav: co trápí Čechy nejčastěji

TNBiz, 12.3.2018
Češi loni nejčastěji stonali kvůli nemocem dýchací soustavy. Z 1,7 milionu neschopenek jich 630 tisíc zapříčinila právě respirační onemocnění. S čím ještě v roce 2017 lidé zůstávali doma?

Na neschopence skončilo loni o sto tisíc lidí víc než v roce 2016. Nejčastěji je trápily nemoci dýchací soustavy, kvůli nim vydali lékaři přes 630 tisíc neschopenek. Asi o polovinu méně pacientů trápila onemocnění pohybové soustavy, nejvíce problémy s páteří.

Téměř 200 tisíc lidí muselo přestat chodit do práce kvůli náhlým úrazům nebo otravám, 120 tisíc zaměstnanců mělo problémy s trávicí soustavou. Naopak nejméně Čechů stonalo kvůli tuberkulóze, tam ale byla nejdelší doba pracovní neschopnosti.

Oproti roku 2016 přibylo znovu nejvíce lidí, kteří měli potíže s dýcháním. Tyto neschopenky ale měly nejkratší dobu trvání, v průměru 15 dní. O 12 tisíc lidí víc stonalo s pohybovými problémy, o sedm tisíc přibylo také úrazů a otrav.

Duševními nemocemi, poruchami nervové soustavy nebo respiračními onemocněními trpí více ženy, naopak nemoci oběhové soustavy, úrazy a otravy postihují spíše muže. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

V tabulce najdete přehled všech diagnóz a dobu trvání nechopnosti (ve dnech):

S čím ještě v roce 2017 lidé zůstávali doma?



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky