Jak rychle porazit bolest

Trend současné doby je jasný – rychlost. Potřebujeme rychle komunikovat, nakupovat, cestovat. A postihnou-li nás nějaké zdravotní obtíže, potřebujeme se i rychle uzdravit. Leckdy však nemáme čas zvolnit a zamyslet se nad svým zdravím, ačkoli nám bolest může vysílat varovný signál, že nás trápí nemoc či zranění. Ke slovu pak přichází léčivé přípravky proti bolesti, zejména ty s rychlým nástupem účinku, které odpovídají našemu uspěchanému životnímu stylu.

Bolest je nepříjemný senzorický a emocionální prožitek, který je spojený se skutečným nebo potenciálním poškozením tkáně. „Bolest je vždy subjektivní, nicméně je nutné rozlišovat bolest akutní a chronickou. Akutní bolest se označuje také jako běžná bolest a jedná se např. o bolest hlavy, zubů, bolest v důsledku sportovních úrazů nebo při náhlém zhoršení u degenerativních onemocnění pohybového aparátu. Trvá krátce a odezní řádově během hodin, dnů, výjimečně týdnů. Oproti tomu chronická bolest trvá delší dobu a její příčiny často nejsou jednoznačné. Ovlivňuje psychiku pacienta a zhoršuje kvalitu jeho života. Její trvání přesahuje 3 až 6 měsíců,“ říká  MUDr. Marek Hakl, primář Oddělení léčby bolesti Fakultní nemocnice Brno.

S mírnými akutními bolestmi si na rozdíl od chronických bolestí můžeme poradit sami pomocí volně prodejných analgetik. Doporučované jsou ty s obsahem léčivé látky ibuprofen, které ulevují od široké škály bolestí, ať už jde o bolest hlavy, migrénu, bolest zubů, bolesti zad, menstruační bolesti, bolesti svalů, ale i od horečky a příznaků chřipky a nachlazení. Ibuprofen totiž tlumí bolest tím, že zamezuje tvorbě prostaglandinů, chemických látek, zprostředkujících vjem bolesti, které se uvolňují při traumatu, podráždění nebo zánětu.

Z hlediska medicínské praxe, strategie léčby akutní bolesti méně rozlišuje mezi příčinami bolesti a klade výrazně větší důraz na rychlost pomoci a léčbu intenzity bolesti. Tomu jdou naproti i současné moderní formy léků, mezi něž patří např. přípravek Ibalgin Rapidcaps 400 mg měkké tobolky obsahující účinnou látku v tekuté formě. Jde o růžovo-červené želatinové tobolky, které se v těle snadno rozkládají, ibuprofen se tak rychleji vstřebává do krevního oběhu. Díky tomu se i rychle dostane k místu bolesti. Užívat je můžete při bolestech hlavy, zubů, svalů i zad. Ženám ulevují od bolestí při menstruaci. V neposlední řadě jsou tobolky vhodné také na snížení horečky provázející chřipku a záněty horních cest dýchacích. Přípravek mohou užívat dospělí a dospívající od 12 let věku (od 40 kg tělesné hmotnosti).




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky